Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

05 травня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати про ситуацію в Києві та дії міської влади.

У столиці за минулу добу – ще плюс 48 людей, у яких лабораторно підтведили захворювання на коронавірус. Серед них двоє медиків. Один випадок, на жаль, – летальний. 

На сьогодні в Києві вже 1583 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. З них 28 людей померли.

Захворіли: 

22 жінки віком від 18-ти до 73-ох років. І дівчинка, якій 13 років. 22 чоловіки від 25-ти до 81-го року. Та троє хлопчиків – 4-ох, 12-ти і 16-ти років.

До лікарень столиці госпіталізували 8 пацієнтів. Інші лікуються вдома, під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 11 киян. Усього коронавірус у столиці  подолала  91 людина.

У Києві продовжують працювати мобільні бригади медиків, які виїжджають до людей на забір зразків для ПЛР-тестів. Сьогодні в столиці 28 таких бригад.

За минулу добу здійснили забір матеріалу у понад 260-ти киян.

Загалом мобільні бригади відібрали більше семи тисяч зразків біоматеріалу у киян з підозрою на коронавірус. Тобто – майже половину від загальної кількості протестованих киян.

Досліджують тести у чотирьох лабораторіях Києва.

Хочу зазначити, що з усіх відібраних зразків позитивний результат дають приблизно 12 відсотків зроблених тестів.

Сьогодні тестів у столиці поки вистачає. Але ми, як говорили раніше, очікуємо на наступну партію.

Хочу зазначити, що місто – наскільки може – допомагає:

  • Малому і середньому бізнесу – ухваливши низку пільг на час обмежень;
  • Медикам – виділивши кошти з бюджету на доплати;
  • Малозахищеним киянам – матеріальною допомогою.

Уже півтора місяці в Києві працює Єдиний координаційний центр для допомоги малозахищеним верствам населення. Фахівці центру зібрали та передали в райони міста  36 200 наборів першої необхідності. Із них вже понад 34 тисячі соціальні працівники та волонтери доставили людям, які опинилися в складних життєвих обставинах. І я дякую соціально-відповідальному бізнесу, благодійним фондам та організаціям, що долучилися до такої допомоги. У критичних ситуаціях місто завжди сильне саме своїми людьми. Їх вчинками і злагодженими діями.

Тепер щодо майбутнього послаблення обмежень. Сьогодні комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення і дозволила столичним кав’ярням працювати на виніс. Це – і підтримка для бізнесу, і справедливе рішення! Бо ресторани і кафе працювали на виніс під час обмежень.

Як ви знаєте, уряд дозволив працювати продовольчим ринкам. Але прописав вимоги і регламенти їх роботи.

Держпродспоживслужба міста перевірила 37 ринків столиці щодо їх відповідності нормам і вимогам. У минулих кілька днів жоден з ринків не був готовий відкритися.

І вони активно готувалися, облаштовували необхідні умови для роботи в нинішній епідеміологічній ситуації. І будуть поступово відкриватися.

Сьогодні в столиці вже відкрилися три ринки: «Деміївський» – у Голосіївському районі, «Маяк» – у Деснянському і «Базар на Лісовій». Завтра мають відкритися «Володимирський» та «Печерський» ринки.

Я закликаю всіх киян дотримуватися правил безпеки. І на ринках, зокрема. Дистанція, маска, рукавички, дезінфектори.

І з приємного. Чимало іноземних ЗМІ написало про проект «Дитячий садок онлайн», що запустила столиця в рамках Віртуальної платформи емоційної підтримки.

Загалом, тільки за перші дні «Дитячий садок онлайн» на сайті Освітнього Хабу міста Києва відвідали майже 100 тисяч користувачів. Із них трохи більше половини – кияни. Інші користувачі – з усіх регіонів України, і, навіть, із США, Німеччини, Італії, Польщі.

Кожен день, окрім вихідних та свят, діти можуть брати участь у цікавих заняттях. Це, зокрема: казка-йога, англійська мова, розвиваючі заняття – малювання, математика, ліпка та інші.

А в соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм стартував челендж  #вдячнібатьки. Де батьки викладають відео та фото, як їхні діти займаються в  «Дитячому садку онлайн».

Я дякую всім небайдужим людям, фахівцям, які долучились до цього проєкту. І допомагають дітям розвиватись, а батькам – зайняти дітей під час карантину. «Дитячий садок онлайн» став популярним соціальним проектом.

Платформа ж емоційної підтримки, нагадаю, працює на базі Моніторингового центру з протидії COVID-19, який створила столиця.

 А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від телеканалу ICTV

У п’ятницю, 1 травня, ви говорили, що в двох столичних гуртожитках виявили хворих на коронавірус. Скільки людей зараз перебувають у цих гуртожитках? Яка там ситуація? 

Так, у двох гуртожитках були виявлені інфіковані люди.

В одному з них зафіксували 5 випадків.  Із них 4 особи лікуються в стаціонарі Олександрівської лікарні. Одна людина – на самоізоляції поза межами гуртожитку. А в приміщенні гуртожитку сьогодні на карантині перебуває 121 людина. Там посилили заходи з дезінфекції. Медики постійно оглядають мешканців гуртожитку. Також виявлені всі, хто контактував з хворими.

У другому гуртожитку, про який ми повідомляли, і який теж закрили на карантин, –  один випадок захворювання на коронавірус. Людина перебуває на режимі самоізоляції. Загальна кількість зареєстрованих мешканців гуртожитку – 317 осіб. Також встановлене коло людей, які мали контакти з хворим.

У всіх приміщеннях загального користування – в коридорах, на сходових клітинах, у холах гуртожитку – здійснили заходи із дезінфекції. І щодня там відбувається санобробка.

Контролюючі органи відслідковують ситуацію. 

Хочу зазначити, що не всі мешканці столичних гуртожитків розуміють необхідність самоізоляції у разі виявлення в їх гуртожитках хворих. І намагаються вийти в магазин або в особистих справах. Тим самим ставлять під загрозу не тільки своє здоров’я та життя, а й життя своїх сусідів. Бо в гуртожитках люди постійно перебувають в контакті. І там хвороба може поширюватися дуже швидко.

Але, є ще новина. Вчора, вже ввечері, виявили хворого в гуртожитку на вулиці Борщагівській. Він зараз лікується на самоізоляції поза межами гуртожитку. 9-ти особам, що контактували з інфікованим, зробили ПЛР-тести та забезпечили медичний нагляд.

Питання від каналу 112 Україна. Чи будуть в Києві проводити масові заходи 8-9 травня? 

Цього року виповнюється 75 років з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

Втім, у зв’язку із обмеженнями, масових заходів у столиці проводити не будуть. 

Я розумію, що багато людей в цей день вітали ветеранів, несли квіти до пам’ятників чи на кладовища до могил рідних. Відвідували музеї. Але цього року формат буде іншим. 

Тож можна привітати ветеранів, зателефонувавши їм. Згадати своїх близьких і поділитися їх історіями в соціальних мережах. 

Також я закликаю киян, у яких є в родинах ветерани або просто люди похилого віку, зробити все можливе, аби вберегти їх від можливого інфікування. Нехай вони проведуть цей день вдома, відзначать його із найріднішими.

Я підписав розпорядження про надання щорічної матеріальної допомоги з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Виплати вже розпочалися. Їх отримують понад 78 тисяч ветеранів Другої світової, учасники Антитерористичної операції, воїни-інтернаціоналісти, учасники Революції Гідності та інші окремі категорії громадян. 

І також хочу попередити тих людей, які  планують під час цих свят політичні акції та провокації. Не варто ці дні використовувати задля дестабілізації ситуації та власного піару. В столиці посилену службу нестиме поліція та муніципальна варта – задля забезпечення правопорядку.

Дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]