Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: Попри війну ми продовжуємо реалізовувати проект рекультивації полігону твердих побутових відходів № 5 як одного з найважливіших у сфері екології столиці

02 лютого 2023 року, 17:05

Попри труднощі воєнного стану роботи за проектом рекультивації полігону твердих побутових відходів № 5 продовжуються. Зокрема, триває укріплення дамб на першій та другій ділянках полігону. Ці роботи необхідно продовжувати, насамперед, щоб не допустити виникнення аварійних ситуацій та не втратити результати вже проведених заходів у рамках реконструкції та рекультивації через погодні умови. Про це під час виїзної наради на полігоні повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Участь у нараді взяли фахівці Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА, компанії «Київспецтранс», що є оператором полігону та представники об’єднаних територіальних громад населених пунктів, що розташовані поблизу полігону.

Полігон твердих побутових відходів № 5 розташований у с. Підгірці Обухівського району. Він приймає основну частину відходів, що утворюються в Києві. Відповідно до пунктів європейських директив у сфері поводження з побутовими відходами, влада міста Києва прийняла рішення про безпечне закриття полігону відповідно до технологічних вимог. У 2021 році фактично розпочалася рекультивація об’єкту, чому передувало виконання низки підготовчих робіт із реконструкції та укріплення.

«Реалізація цих проектів має зменшити ризик виникнення аварійних ситуацій на полігоні та зупинити його негативний вплив на довкілля. Уже під час війни будівельники продовжили укріплення дамб на першій та другій ділянках полігону, а також облаштували фільтратний дренаж та побудували дорогу вздовж об’єкту. Ми розуміємо, що реконструкцію та рекультивацію не можна припиняти, щоб не втратити те, що вже зроблено під впливом несприятливих погодних умов. Так, необхідно виконати технологічні роботи щодо накриття дренажного шару, що вже насипаний, іншими компонентам – плівкою, геотекстилем, ґрунтом», – зазначив Микола Поворозник.

Перший заступник голови КМДА наголосив, що навіть у важкий воєнний час місто докладатиме зусиль, щоб продовжити виконання цього важливого екологічного проекту.

За його словами, важливим фактором успішної реалізації проекту є продовження діалогу з громадами населених пунктів навколо полігону та їх інформування про етапність робіт.

Нагадаємо, Київрада прийняла рішення № 08/231-3054/ПР про додаткові заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань, пов’язаних із експлуатацією полігону ТПВ № 5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області, та його закриття. Згідно з ним розроблені проекти, які передбачають укріплення дамб, укриття інертним ґрунтом першої карти полігону та поетапне припинення складування на ній сміття.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]