Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Нова редакція Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» має пройти громадське обговорення

18 листопада 2021 року, 13:13

Київська міська рада звернулась до Президента України, Верховної Ради України щодо ситуації навколо законопроєкту «Про місто Київ – столицю України». Таке звернення підтримали 62 депутати Київради.

За словами депутата Київради, члена постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Дмитра Білоцерковця, наразі на розгляді Верховної Ради України перебуває законопроєкт «Про місто Київ – столицю України», який планують прийняти за спеціальною процедурою.

«Уперше до передбаченого Конституцією України закону застосовується спеціальна скорочена процедура розгляду. Саме за цією процедурою парламентарі хочуть ухвалити закон, за яким буде жити Київ протягом наступних десятків років. Водночас Європейська хартія місцевого самоврядування визначає, що у процесі планування та прийняття рішень щодо всіх питань, які безпосередньо стосуються органів місцевого самоврядування, мають проводитися консультації своєчасно та належним чином. Проте територіальна громада міста Києва позбавлена можливості на консультації, а власне законопроєкт було презентовано за два дні до його ухвалення профільним парламентським комітетом», – зазначив Дмитро Білоцерковець.

Депутат наголосив, що всупереч ч. 5 ст. 140 Конституції України законотворці намагаються на власний розсуд обмежити спроможність Києва керувати своїми районами, встановлюючи унікальні механізми затвердження на рівні Кабінету Міністрів України переліку та меж районів всередині столиці.

«Намагання встановити на рівні закону розподіл повноважень на міському та районному рівнях є антиконституційним прямим втручанням у повноваження Київської міської ради. Новий закон про столицю України не повинен порушувати конституційних прав мешканців Києва та принципів місцевого самоврядування. Для збереження місцевого самоврядування та забезпечення прав мешканців столиці України ухвалювати новий закон про місто Київ потрібно з дотриманням усіх вимог щодо громадського обговорення та належної експертизи, з дотриманням точного виконання норм статей 140-146 Конституції України», – розповів Дмитро Білоцерковець.

Він додав, що у бажанні будувати європейську столицю все повинно відповідати ключовим європейським принципам місцевого самоврядування. Депутатський корпус наполягає, щоб законопроєкт «Про місто Київ – столицю України» був направлений на широке громадське обговорення та проведення консультацій.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]