Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Польський Інститут у Києві відкрив вуличну стендову виставку «Я був поляком – громадянином України»

05 травня 2023 року, 12:01

Польський Інститут у Києві відкрив вуличну стендову виставку «Я був поляком – громадянином України». Експозиція представляє історії громадян України польського походження, котрі полягли у війні з російським агресором.

На запрошення Польського Інституту у Києві заступниця голови Київської міської адміністрації Ганна Старостенко привітала учасників вуличної стендової виставки «Я був поляком – громадянином України».

«Жахлива війна забирає життя не тільки українців, а й поляків – громадян України. Ми бачимо мужність та відвагу воїнів, які кожного дня виборюють свободу. Не вистачає слів вдячності нашим польським партнерам та справжнім друзям, які простягли нам руку допомоги. Ми разом, пліч-о-пліч, б’ємося із нашим спільним одвічним ворогом», – зазначила Ганна Старостенко.

У виставці зібрані короткі життєписи кільканадцяти героїв України та Польщі. В Україні не залишилося жодного регіону, де б на цвинтарях на вітру не гойдались українські прапори, вказуючи, що тут лежать наші захисники, але з’являється більше місць, де зустрічаються і прапори біло-червоні. Організатори виставки збирали інформацію та світлини у родин полеглих, але зазначають, що це було зовсім непросто. Часом, як у випадку із Володимиром Галецьким, який загинув восени 2022 року, біль втрати був надто сильний, і близькі не змогли надати якісь додаткові подробиці з життя того, кого не повернути.

«Із польської точки зору важливо, що поляки, представники польської меншини – громадяни України, виявилися, як частина українського суспільства. Ми можемо пишатися не тільки тим, що як держава можемо підтримувати Україну, але також такими співвітчизниками, які віддали своє життя за свободу. Як ми кажемо у Польщі: «за нашу і вашу свободу», – зауважив директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський.

Виставка ініційована Міністерством закордонних справ Республіки Польща, Центром польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську у співпраці з Генеральним Консульством РП у Львові та Фондом «Свобода і демократія».

Виставка демонструватиметься до 14 травня 2023 року.

Місце проведення: вул. Петра Сагайдачного, 29-В, Польський Інститут у Києві.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]