Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Шлях Королеви»: в бельгійському Арлоні урочисто відкрито пам’ятник Анни Київської (+ фото)

12 жовтня 2019 року, 17:50

В одному із найстаріших міст Бельгії, місті Арлон урочисто відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославні – королеви Франції і доньки Великого Князя Київського Ярослава Мудрого. Пам’ятник подаровано громадою Києва в рамках проекту «Шлях Королеви», який передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції.

Участь у відкритті взяла київська делегація  на чолі із директоркою Департаменту культури Діаною Поповою, Посла України в Бельгії Миколи Точицького, мера міста Арлон  Вінсана Магнуса, керівницва та громади Арлона.

«Від імені Київського міського голови Віталія Кличка хочу висловити величезну вдячність керівництву Арлона за те, що ви здійснили нашу велику мрію. Постать Анни Київської є непересічною для всієї історії Європи. Але для нас, українців, вона лишилася маленькою дівчинкою. Саме такий її образ ми хотіли подарували місту Арлон. Маленька Анна тримає в дитячих долоньках та притискає до серця  Реймське Євангеліє. Хотіла б , щоб цей пам’ятник свідчив про те, що ми маємо велике європейське минуле і прагнемо увійти в європейське майбутнє», – сказала директорка Департаменту культури КМДА Діана Попова.

Пам’ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен. Саме в цій частині пагорба у XI-XVI століттях було розташовано замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в XI столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Враження і приязнь, що народилися в Анни від перебування у графстві, дозволили їй багато років потому довірливо розділити регентство при юному королі Франції Філіппі І з графом Фландрії легендарним Бодуеном V. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції.

«Декілька років тому, після детального вивчення шляху Анни з Києва в Париж, ми вирушили в автотурне за цим маршрутом: Краків – Прага – Лінц – Регенсбург – Люксембург – Арлон – Реймс – Париж. Усі ці древні та прекрасні міста вражають. Але для мене і моїх колег і друзів з Києва, Арлон завжди буде особливим, київським за духом, затишним і щирим. Щасливий, що віднині Арлон і Бельгія є частиною нашого міжнародного проекту «Шлях Королеви». Ця церемонія – лише початок великої дружби між Києвом і Арлоном», – зазначив ініціатор проекту, головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін.

Скульптура юної княжни Анни, авторства Костянтина Скритуцького, є реплікою скульптури, встановленої у листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Нагадаємо, що пам’ятник київській княжні встановили минулоріч у французькому місті-побратимі Тулуза та цього року – в Джакарті. Також у 2018 році громаді Кракова передано для встановлення авторську репліку пам’ятника Анні Київській. Скульптуру також планується відкрити у Чехії , Австрії та Німеччині.

Урочисте відкриття бронзової скульптури Анні Ярославні в бельгійському місті Арлон

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]