Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві урочисто привітали із професійним святом працівників музеїв, які з минулого року працюють у надскладних умовах

18 травня 2023 року, 16:54

Музейників столиці привітали із професійним святом – Міжнародним днем музеїв, який світова культурна громадськість відзначає сьогодні, 18 травня. У  приміщенні Музею історії міста Києва заступниця голови КМДА Ганна Старостенко вручила кращим працівникам музейної справи відзнаки Київського міського голови та Почесні грамоти і Подяки Департаменту культури. 

«В умовах війни наші музейники працюють у надскладних умовах. Із початком широкомасштабного вторгнення рф на територію України комунальні музеї Києва вимушені були зняти постійні експозиції, багато їхніх працівників стали до лав ЗСУ, а самі музейні установи навчилися працювати в умовах ракетних обстрілів та відключення світла взимку. Разом із тим, ми побачили багато нових проєктів та неймовірних виставок», – зазначила Ганна Старостенко.

За її словами, за минулий рік проведено більше 200 виставок у комунальних музеях, також музеї активно ведуть свої сторінки у соціальних мережах, проводять майстер-класи, концерти, заходи на підтримку ЗСУ тощо без постійних експозицій. Науковці музеїв розробили низку пішохідних екскурсій, що користуються попитом. Також за цей час два музеї відзначили свої столітні ювілеї: Національний музей «Київська картинна галерея» і Музей театрального, музичного та кіномистецтва України.

Ганна Старостенко також наголосила, що наразі музеї активно ведуть міжнародну діяльність, представляють культурну дипломатію за кордоном. Так, виставка «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» експонувалась на виставкових площах  Національного Музею Тіссен-Борнеміса (Мадрид, Іспанія) за участю Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. А Національний музей «Київська картинна галерея» представив «Народжені Україною» в художньому музеї Базеля, Швейцарія. 

Цього року Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків бере участь у міжнародному виставковому проєкті «Твори європейського та азійського мистецтва з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків» у Вільнюсі, а Національний музей українського народного декоративного мистецтва – у виставці «Калейдоскоп історій. Українське мистецтво 1912-2023», яка наразі проходить у місті Дрездені (Німеччина).

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]