Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Київрада звернулася до Уряду та парламенту щодо розробки і ухвалення закону, що врегулює питання функціонування ефективної системи територіальної оборони

13 травня 2021 року, 15:02

Київська міська рада звернулася до Уряду та парламенту щодо об’єднання зусиль у розробці та ухваленні в стислі терміни закону, що врегулює питання функціонування сучасної та ефективної системи територіальної оборони. Підтримали відповідне рішення 77 депутатів.

Такий закон, на думку депутатів, дасть можливість областям і Києву – спільно з військовими – будувати належну систему територіальної оборони регіонів України.

«Ще у 2015 році Планом законодавчого забезпечення реформ в Україні було передбачено розроблення та ухвалення закону «Про територіальну оборону України». Але в державі, що 8-й рік протистоїть збройній агресії, досі немає закону, який би детально врегулював питання територіальної оборони України. Враховуючи те, що сьогодні Росія тримає біля кордону з Україною більше військ, ніж будь-коли з 2014 року, вкрай необхідним є ухвалення в стислі терміни сучасного закону про основи територіальної оборони України», – підкреслив мер Києва.

Він зазначив, що наразі у парламенті знаходиться на розгляді законопроект, що покликаний врегулювати питання територіальної оборони. Разом із тим, посадові особи різних органів влади заявляють про розробку аналогічних законопроектів. У підсумку – відсутність єдиної та узгодженої позиції центральних органів влади призвела до того, що таке гостре питання досі залишається не врегульованим на рівні профільного закону.

«Саме тому Київська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України як вищого органу в системі органів виконавчої влади, та до Верховної Ради України з вимогою об’єднати зусилля розробників законопроектів та забезпечити ухвалення в стислі терміни закону, що врегулює питання функціонування сучасної та ефективної системи територіальної оборони», – додав Віталій Кличко.

Так, відповідний закон має:

- чітко регламентувати та деталізувати повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів військового управління, закріпити права та обов’язки громадських організацій та громадян, завдання складових сил сектору безпеки й оборони, визначити джерела фінансування заходів, загальний склад, структуру, чисельність підрозділів територіальної оборони, їх підпорядкування та порядок комплектування тощо;

- визначати дві складових територіальної оборони: військову та цивільну, що дозволить залучати підрозділи територіальної оборони вже в мирний час;

- передбачити законні підстави залучення в мирний час підрозділів територіальної оборони до виконання завдань, пов’язаних із захистом і допомогою населенню, до участі у виконанні інших обмежувально-режимних заходів, які здійснюються в порядку й на умовах, визначених законодавством України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]