Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фахові рекомендації – як заощадити на тарифах і допомогти енергетикам вирівняти добовий графік електричних навантажень

15 серпня 2016 року, 17:01

Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України має значну нерівномірність. Він характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму, провалом навантаження в години нічної зони доби і майже рівномірним споживанням електричної потужності протягом годин ранкового та денного часу доби.  Про це повідомляють в Інспекції Держенергонагляду в м. Києві.

При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 8000 МВт, а у літній – 5000 МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях, перевитрат палива та зростання вартості електричної енергії, яка виробляється.

Важливим чинником економії енергоресурсів, зокрема – газу, та вирівнювання добового графіка електричних навантажень у період нічного провалу є застосування на котельнях і теплоцентралях комунальної сфери модульних електричних теплових пунктів з автоматичним регулюванням задля підігріву зворотної мережної води перед подачею її в котел. Це не потребує реконструкції мереж, водночас дозволяє заощадити до 30% природного газу, піднімає навантаження вночі за рахунок вільних потужностей трансформаторів та резерву пропускної спроможності електричних мереж.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи  навантаження на електромережі у нічні години доби.

Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30%, економічна зацікавленість українців у застосуванні енергоємних електроприладів в нічний час може стати дієвим чинником енергозбереження у масштабі цілої країни.

В Україні для розрахунків за електричну енергію діє спеціальний механізм, що дає можливість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це – тарифи, диференційовані за періодами часу. За ринкових умов господарювання цей інструмент є одним з найбільш ефективних засобів управління попитом на споживання електричної потужності.

Так, при застосуванні 2-зонних тарифів населенням, вартість електроенергії, спожитої в нічні години доби (з 23:00 до 7:00) вдвічі менша ніж її вартість в денні години доби (з 7:00 до 23:00).

Застосування таких тарифів дозволить споживачам заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:

для населення:

- перенесення роботи енергоємного обладнання (електронагрівальні прилади, бойлери, електрокотли, системи кондиціювання повітря та ін.) у нічні години доби;

- зменшення застосування побутових електроприладів у години пікових навантажень енергосистеми (з 8 до 11 години та з 17 до 22 години);

- застосування в побуті енергоефективних та енергозберігаючих електроприладів.

 

для інших споживачів:

- перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну, на нічні години доби, для тих, які працюють у першу та другу зміни – перенесення роботи другої зміни на нічні години доби;

- незастосування енергоємного обладнання як для опалення, так і в технологічних процесах у період з 8 до 11 години та з 17 до 22 години;

- зниження підприємствами з безперервним циклом роботи навантаження у період з 8 до 22 години доби;

- застосування енергозберігаючого обладнання;

- перегляд режиму роботи енергоємного обладнання (промислових холодильних установок, систем кондиціювання повітря, теплових завіс, анімації, зовнішньої реклами, освітлення та ін.) з метою зниження їх електроспоживання в пікові години доби.

 

Впровадження зазначених заходів забезпечить зменшення нерівномірності добового графіку навантаження об’єднаної енергетичної системи України, збільшить стійкість її роботи та зменшити вартість виробництва електроенергії тепловими електростанціями. У свою чергу для споживачів це знизить вартість електроенергії на 10-30%.

 

Інформація надана Інспекцією Держенергонагляду в м. Києві.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]