Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Ми повинні змусити Парламент відстоювати інтереси місцевих громад»

27 травня 2016 року, 12:42

Учасники Асоціації міст України повинні працювати над тим, аби змусити депутатів Верховної Ради відстоювати інтереси місцевих громад. Про це заявив мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко під час засідання Правління асоціації.

«Нам потрібно більш ефективно працювати з Верховною Радою, від якої залежить ухвалення багатьох важливих для нас законопроектів. На жаль, не всі законопроекти ухвалюються на користь міст. І ми повинні, незалежно від наших політичних поглядів, переконувати депутатів, знаходити аргументи, щоб змусити Парламент відстоювати інтереси місцевих громад», – наголосив Віталій Кличко.

Мер зазначив, що у Парламенті зареєстровані законопроекти № 4494 і 4495, які передбачають зараховувати 30% надходжень від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного до спеціального фонду бюджетів областей.

«Тобто йдеться про вилучення таких надходжень із загального фонду бюджетів міст, сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад. Це неприйнятні зміни! Ми вимагаємо залишити 100% надходжень від акцизного збору в місцевих бюджетах. Акцизи – одне з важливих джерел наповнення кожного міського бюджету», – підкреслив Віталій Кличко.

Мер зауважив, що у порядку денному засідання правління Асоціації міст – важливі питання, зокрема у сфері освіти і охорони здоров’я. Віталій Кличко зазначив, що Держбюджет-2016 передбачає, що фінансування ПТУ повністю лягає на плечі місцевих бюджетів. Він підкреслив, що Асоціація міст України ще під час бюджетного процесу попереджала і уряд, і парламентські комітети про майбутні фінансові втрати для міст обласного значення. А підсумки першого кварталу 2016 року показали, що міста обласного значення не спроможні забезпечити належне фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

«Дотація, виділена урядом, – 500 млн грн, не покриває всі потреби закладів професійної освіти. Необхідними є виділення у 2016 році додаткової дотації у сумі 1,5 млрд грн», – зазначив Віталій Кличко.

Розповідаючи про ситуацію з профтехосвітою у столиці, мер зазначив, що сьогодні у Києві функціонує 26 профтехучилищ та ліцеїв (фінансування їх коштує столиці додаткові 332 млн грн на рік), які готують робітничі кадри. Київський міський голова розповів, що столична влада працює над тим, щоб встановлювати тісний контакт з київськими роботодавцями. Саме тому у столиці нещодавно створили Регіональну раду з питань професійно-технічної освіти, куди увійшли представники міської влади, професійно-технічних закладів та київських роботодавців.

«Моя позиція – фінансування ПТУ має відбуватися за рахунок не лише  місцевого бюджету,  а й державного, а також за рахунок роботодавців, які формують регіональне замовлення», – підкреслив Віталій Кличко.

 Що стосується охорони здоров’я, зазначив Київський міський голова, зараз у Парламенті зареєстровано декілька законодавчих ініціатив, спрямованих на реформування системи охорони здоров’я в Україні (№ 4456, 4457).

«Але існують деякі застереження. Ці законопроекти передбачають консолідацію коштів на рівні обласних бюджетів та звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері управління, планування та фінансування галузі охорони здоров’я. А це не відповідає децентралізації», – зазначив Віталій Кличко.

 Мер наголосив, що охорона здоров’я – це пріоритет для столичної влади.

«І ми будемо робити все, щоб мешканці наших міст і сіл отримували якісну і своєчасну медичну допомогу!» – сказав Київський міський голова.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]