Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Бюджетна комісія, не набравши необхідної кількості голосів, підтримала новий порядок сплати пайової участі для Києва

19 жовтня 2016 року, 16:30

Такий неординарний для Київради випадок стався 18 жовтня на засіданні постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Члени комісії після майже тримісячного обговорення розглянули проект рішення «Про затвердження Тимчасового порядку залучення, розрахунку розмірів і використання коштів пайової участі замовників у створенні і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва». Розпочалося засідання з виступів суб’єктів подання даного проекту рішення. Від виконавчої влади на підтримку Тимчасового порядку висловився перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

За його словами, введення цього коефіцієнту дозволить усунути існуючі тіньові схеми при розрахунку та нарахуванні пайової участі, а також збільшить надходження від пайової участі до міського бюджету. 

Після цього депутати почали розгляд та обговорення тих пропозицій, які були напрацьовані спеціально створеною робочою групою бюджетної комісії та не були погодженні розробниками проекту. Серед суперечливих питань були відсоткова ставка для нежитлової нерухомості, повноваження бюджетної комісії при розгляді питання пайової участі та інші.

Але найважливішим виявилося питання права депутатів своїми рішеннями звільняти від сплати пайової участі окремих замовників. Депутати пропонували зберегти за Київрадою це право, пояснюючи це тим, що звільнення від пайової участі є інструментом вирішення проблемних ситуацій із забудовниками.

 «У діючому положенні така можливість передбачена. І ми маємо кілька прикладів, коли не було жодного іншого шляху для вирішення проблем із забудовниками. Також це дозволяє компенсувати замовнику ту частину комунальних мереж, вартість якої перевищує суму нарахованої пайової участі. Це перевищення компенсується за рахунок звільнення від сплати пайової участі на інший об’єкт даного забудовника», – пояснив позицію робочої групи секретар бюджетної комісії Київради Георгій Ясинський.

Не зважаючи на таку аргументацію, члени комісії не підтримали цю пропозицію, забравши у бюджетної комісії право звільняти від сплати пайової участі забудовників. Але далі після розгляду всіх спірних питань голова бюджетної комісії Андрій Странніков поставив на голосування проект рішення в цілому, із урахуванням проголосованих депутатами правок. Однак на цей раз члени комісії не підтримали проект рішення, не набравши необхідної кількості голосів, що, за словами Андрія Страннікова, не змінило ситуації.

«Згідно статті 30, частини 11 регламенту Київради, у разі якщо профільна комісія, а ми є профільною комісією з цього питання, впродовж 30 робочих днів не прийняла жодного з передбачених регламентом висновків, проект рішення вважається прийнятим профільною постійною комісією. Тому вітаю розробників проекту рішення. Цей проект підтримано, але правки комісії враховані не будуть», – заявив Андрій Странніков.

Фактично депутати витратили більше двох годин часу на розгляд та обговорення правок, які у кінцевому проекті рішення не будуть враховані через небажання тих же самих депутатів підтримати проект рішення в цілому. Причину такої ситуації пояснила Ольга Балицька, депутат Київради та представниця групи розробників Тимчасового порядку.

 «Перед нами класична ситуація, коли через непідтриману правку про звільнення від пайової участі депутати намагаються всіма можливими і неможливим способами «зарубати» цей проект. Головним для депутатів було збереження для комісії права на звільнення забудовників від сплати пайової участі. Наприклад, на минулому засіданні бюджетна комісія проголосувала за звільнення Київміськбуду від сплати 49 млн грн пайової участі за рахунок передачі на баланс міста мереж, про які ми не знаємо, де вони побудовані, в якому вони стані і т. д. », – заявила Ольга Балицька.

За словами депутата, проект у будь-якому разі потрапить на сесію Київради, але вже без тих правок, які впродовж трьох місяців напрацьовували депутати бюджетної комісії.

Про важливість Тимчасового порядку для міста ще раз нагадав заступник голови Антикорупційної ради при Київському міському голові Володимир Брущенко.

 «Проект дійсно прибирає ті корупційні ризики, які на сьогодні існують при розрахуванні, сплаті та порядку незалучення до сплати пайової участі. Перший корупційний ризик при існуючому положенні – це формула розрахування пайової участі, яка містить багато коефіцієнтів, які використовуються в тому чи іншому випадку. Ще один корупційний ризик – це  застосування зональних коефіцієнтів при нарахуванні суми пайової участі. Дуже важко зрозуміти, який саме коефіцієнт застосовується, коли будівництво ведеться на межі двох зон. І найголовніше. У чинному законодавстві чітко передбачений перелік випадків незалучення замовників будівництва до сплати пайової. Але чомусь у діючому в Києві порядку бюджетна комісія має право приймати рішення про те, кому сплачувати, а кому не сплачувати пайову участь. Це протизаконний механізм, який містить корупційні ризики та дозволяє маніпулювати цим питанням, ставити забудовників у нерівні конкурентні умови та звільняти тих чи інших забудовників від сплати пайової участі до бюджету міста», – пояснив позицію заступник голови Антикорупційної ради Володимир Брущенко.

Питання Тимчасового порядку залучення, розрахунку розмірів і використання коштів пайової участі може бути розглянуто депутатами 27 жовтня, на черговій сесії Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]