Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Школи та садочки Києва отримають 85 мільйонів гривень на господарчі витрати – Ганна Старостенко

08 листопада 2016 року, 16:09

Київ продовжує системну боротьбу з «сірою зоною» сучасної освіти – так званими «добровільними» батьківськими внесками. Уперше за багато років місто виділило 85 мільйонів гривень саме на господарчі та малоцінні витрати, які до цього фінансувалися переважно за рахунок благодійної допомоги. Про це повідомила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко під час виїзної наради з головами районних управлінь освіти у школі № 62.

«Один із найважливіших для нас викликів – це вилучення з сучасної освіти такого ганебного явища, як «побори». Благодійна допомога від батьків може надаватися виключно згідно з законодавством України про благодійність. Ми розбираємося з кожною скаргою від батьків, кожним окремим випадком і розуміємо, що в школах і дитсадках є потреба в малоцінних витратах, як-то миючі засоби, засоби гігієни, а також іграшки та дрібний спортивний інвентар – і все це переважно купується за батьківські кошти», – повідомила Ганна Старостенко.

Тому, за її словами, цьогоріч вперше місто виділило 85 мільйонів гривень саме на придбання малоцінних товарів для шкіл та дитсадків. Окрім цього ще 9,5 мільйонів на спортивне обладнання, яке має бути в кожній школі та дитячому садочку. Так, кожна школа на дрібні витрати отримає понад 150 тисяч гривень, а дитячий садочок – 40 тисяч до кінця року, зазначила Ганна Старостенко.

«Цього року кожен заклад освіти міста Києва отримав кошти на ремонт та підготовку до освітнього процесу. Здійснюється безкоштовне харчування учнів 1-4 класів та пільгових категорій дітей, кошти на яке цьогоріч склали понад 186 мільйонів гривень, що на 29% більше, ніж минулоріч. Тепер забезпечуються містом і малоцінні витрати. Тобто, батьки можуть бути певні – діти матимуть усе необхідне», – повідомила заступник голови КМДА.

Ганна Старостенко підкреслила, що протягом останніх двох років одним із пріоритетних завдань міста є збільшення фінансування галузі освіти, підвищення прозорості та раціональності використання коштів, у результаті чого «побори» мають зникнути як явище. Зокрема, цього року видатки на підготовку навчальних закладів зросли майже у 6 разів – зі 199 млн грн у 2014 році до 1,1 млрд грн – у поточному. Також задля відкритого використання коштів було створено освітню карту Києва, де кожен охочий може знайти вичерпну інформацію про всі навчальні заклади, їхні технічні характеристики, фінансування з міського бюджету і види ремонтних робіт, які там відбуваються.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]