Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олексій Резніков: «Збір коштів із батьків на потреби шкіл – незаконний»

11 жовтня 2017 року, 9:47

 

3 жовтня 2017 року було оприлюднено наказ Департаменту освіти і науки, молоді та спорту № 930 «Про прозорість та відкритість діяльності закладів освіти.

Згідно з наказом, столичні школи зобов’язані публікувати на своїх сайтах звіти про фінансування, а також заборонено збирати гроші до фонду класу.

«Останнім часом дуже багато було нарікань від батьків на те, що з них примусово збирають кошти на різного характеру витрати у школах. Ми ще раз наголошуємо на тому, що коштів у міському бюджеті достатньо, щоб проводити ремонти та оздоблювати школи, тому будь-який примусовий збір коштів із батьків працівниками шкіл є незаконний і прямо заборонений», – зауважив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він наголосив, що батьки тільки за власним бажанням, добровільно можуть брати участь у тих чи інших видатках, наприклад, організувати для дітей спільну поїздку.

«Якщо батьки хочуть повести дітей на екскурсію – то є їхня власна справа і вони вільно й самостійно можуть прийняти відповідні рішення, але адміністрація школи жодним чином не може брати в цьому участь. Це може бути тільки добровільна участь батьків і дітей, бажання спільно провести якийсь час і профінансувати цю подію, якщо вони вважають за потрібне, але ні в якому разі не утримання учбового закладу коштом батьків. Що стосується благодійності, то так само вчителі чи адміністрація школи не мають жодного права навіть просити, аби на якийсь там рахунок перевели кошти. Якщо батьки захочуть, вони зареєструють фонд, оберуть розпорядника коштів, і цей фонд існуватиме поза контролем адміністрації школи», – додав Олексій Резніков.

Він також нагадав, що, згідно з новим законом «Про освіту», одним із приписів є прозорість.

«Ми говоримо, зокрема, про відкритий бюджет, який КМДА запровадила ще два роки тому. Ви вже зараз можете заходити на сайт КМДА у відповідний розділ і перевіряти та слідкувати за фінансуванням і використанням коштів у обраній вами школі. Окрім того, є онлайн-ресурс «Освітня карта Києва», де ви можете перевірити використання кожної гривні, пов’язаної з вашим навчальним закладом. Додатково у школах будуть встановлені інформаційні щити, на яких так само батьки будуть інформуватися про те, які доходи та видатки на школу», – повідомив Олексій Резніков.

Заступник голови КМДА сказав, що у разі, якщо батьки зафіксували порушення наказу, порушення у використанні коштів, вони мають звертатися до районних управлінь освіти, аби Департаментом вже вживалися необхідні заходи. Також можна оперативно звернутись за телефоном до управління по боротьбі з економічною злочинністю: 222-68-12, 521-66-28, 521-66-29, 521-66-31. Саме вони розслідують такі порушення.

«Столична влада сьогодні не відірвана від киян. Ми – єдиний організм. Ми говоримо про те, що сьогодні є заборона на збір коштів. І якщо ви виявили порушення – повідомляйте нам. Разом будемо наводити лад», – резюмував Олексій Резніков.

Відтак, згідно з наказом, начальники районних управлінь освіти і директори комунальних шкіл Києва повинні розміщувати на своїх сайтах: щорічні кошториси доходів і видатків на відповідний рік до 1 лютого; фінансові звіти про надходження та використання всіх отриманих коштів у звітному році; інформацію із зазначенням вартості про перелік товарів, робіт і послуг, що отриманих як благодійна допомога, та іншими способами, що не були заборонені законом; інформацію про стан виконання бюджету в розрізі статей доходів і витрат не пізніше 1 березня року, наступного за звітним.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]