Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Досвід Сінгапуру із забезпечення життєдіяльності міста є цікавим для Києва

17 листопада 2017 року, 18:42

Київ може і повинен запозичувати досвід Сінгапуру із забезпечення життєдіяльності міста. Про це під час звіту про відрядження до країни розповів перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

Він зауважив, що передова країна світу, про яку ще у 60-х роках минулого століття мало хто думав серйозно, досягла такого розвитку завдяки боротьбі з корупцією, правильному відбору кадрів і «битві за інвестиції», як називають це самі сінгапурці. Щодо останнього, вони спрощують всі процедури, які тільки можливо, для того, щоб залучати нових інвесторів найбільш вигідними умовами.

«Значну увагу сінгапурці приділяють плануванню. Спочатку щодо кожної галузі складається концептуальний план на 50 років, потім – генеральний план на 10 років. При цьому генеральний план переглядається через 5 років, а концептуальний – кожні 10 років. Саме тому сьогодні у них є вільні місця, щоб звести транспортні хаби, адже ці хаби були закладені 50 років тому в концептуальні плани. Вважаю найбільш цікавим для нас розуміння того, що головне – це планування. Завчасне і попереднє», – підкреслив перший заступник голови КМДА.

Також ми маємо змінити наш підхід до управління, збудувавши таку систему, в якій буде не важливо, хто прийде до влади.

«Система не дасть можливість зробити щось протизаконно. У них інший підхід. На їхню думку, головне – правильно обрати лідера. Саме він потім визначатиме і реалізовуватиме політику, створюватиме систему тощо. Основне – це підбір кадрів», – пояснив Геннадій Пліс.

Він також зауважив, що Сінгапур нагадує Київ – і за територією, і за кількістю людей.

«До 2010 року вони вкладуть у транспорту інфраструктуру 100 мільярдів доларів. Це величезні гроші для нас. Але це гарний виклик», – переконаний перший заступник голови КМДА.

Що стосується житлово-комунального господарства, кожен член парламенту є головою громадської ради на території, де він обраний. Він проводить тендер на постачання комунальних послуг, а також безпосередньо відповідає перед виборцями за компанію, яку підібрав відповідно до тендеру, та за якість її сервісу.

«Тобто якщо мешканець Сінгапуру має претензії – він звертається безпосередньо до депутата. Депутат зобов’язаний 5 годин щотижня працювати на своїй території з виборцями. Це також непогана практика, яку, вважаю, можна спробувати реалізувати і в столиці України», – підсумував перший заступник голови КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]