Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві створять центр нефрології та діалізу – Микола Поворозник

14 грудня 2017 року, 17:31

У столиці створять комунальне некомерційне підприємство «Київський міський центр нефрології та діалізу». За відповідне рішення сьогодні проголосували 68 депутатів Київської міської ради. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За його словами, актуальність цього рішення для столиці надвисока. У Києві, як і в усьому світі, щороку неухильно зростає кількість нефрологічних хворих, які потребують дороговартісного лікування методами гемодіалізу, перитонеального діалізу або трансплантації нирки.

«Наразі на обліку в закладах охорони здоров’я комунальної форми власності знаходиться понад 4000 осіб з хронічною нирковою недостатністю. Методами замісної ниркової терапії лікуються 750 хворих. І таке лікування для них – питання не лише здоров’я. Це питання життя, адже проведення процедур діалізу є життєво необхідним для людей із тяжкими нирковими патологіями», – зазначив Микола Поворозник.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я, наразі у столиці працює 5 діалізних відділень у 5-ти закладах охорони здоров’я. Пацієнти з нирковою недостатністю отримують терапію в Олександрівській клінічній лікарні, Київських клінічних лікарнях № 3 та № 5, а також у дитячих лікарнях № 1 та № 6. І вирішення будь-яких, доволі специфічних проблем хворих на ниркову недостатність, покладається на ці окремі заклади. Проте фахівцям та адміністраторам охорони здоров’я цілком очевидно, що такі профільні питання має вирішувати спеціалізований Центр, створення якого забезпечить більш ефективне та раціональне надання вузькоспеціалізованої нефрологічної медичної допомоги.

«На жаль, наразі, не зважаючи на щорічне збільшення фінансування з міського бюджету потреб хворих на ниркову недостатність, існує низка факторів, які негативно впливають на забезпечення безперебійного надання їм медичної допомоги. Створення Центру дозволить забезпечити надання спеціалізованої, якісної, в тому числі невідкладної допомоги цій групі пацієнтів», – запевнив Микола Поворозник.

Він зазначив, що єдиний заклад дасть змогу створити реєстр таких хворих, проводити безперервний контроль якості надання медичної допомоги та ефективного використання наявних матеріально-технічних та кадрових ресурсів, покращити спадкоємність між амбулаторно-поліклінічною та стаціонарною допомогою та забезпечити хворих незалежно від лікувального закладу, в якому вони перебувають, витратними матеріалами для проведення гемо- та перитонеального діалізу.

«Усі ці та багато не менш важливих завдань відтепер будуть вирішуватися більш ефективно. А отже якість не лише лікування, а й життя киян, хворих на ниркову недостатність, має помітно покращитися», – наголосив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Також він підкреслив, що йдеться суто про юридичну передачу відділень, де кияни проходять процедури діалізу в підпорядкуванні «Київського міського Центру нефрології та діалізу». Такі адміністративні зміни ніяк не позначаться на зручності отримання хворими замісної терапії – територіально пацієнти лікуватимуться у тих самих клініках, що й зараз.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]