Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

16 травня на телеканалі «Київ» відбудеться телевізійна прем’єра театрального дійства про принцесу Едігну – доньку Анни Ярославни

16 травня 2020 року, 14:58

У рамках Дня Європи і Шекспірівського театрального фестивалю «Київ –театральна столиця Європи» на телеканалі «Київ» 16 травня о 20:15 відбудеться телевізійна прем’єра театрального дійства «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок Славного Служіння».

Вистава розповідає про доньку Анни Ярославни, принцесу Едігну, чиє дивовижне життя добре відоме в Європі, зокрема, у Баварії, де цілителька і проповідниця Едігна причислена до лику святих.

Текст віршованої п’єси про Едігну написав Олександр Ірванець.

«Хоча я й створив уже з десяток п’єс, і переклав удвічі більше, проте віршована історична драма була цілковито новим для мене жанром», – сказав письменник.

Цей твір постав у лютому 2017 року, і режисер Федір Баландін замислився над його сценічним втіленням. Реальних дійових осіб у його постановочній версії лише дві – і обидві ролі жіночі. Образ Анни Ярославни втілила Ірма Вітовська, а актриса Молодого театру Анастасія Блажчук відтворила на сцені Едігну.

Вистава цікава ще й насиченим візуальним рядом. Усі чоловічі персонажі у спектаклі виникають винятково на площині екрану. Князь Ярослав, король Генріх І, Чернець з Руси, принц Гуго заговорили (і заспівали) впізнаваними голосами Федора Стригуна, Остапа Ступки, Тараса Компаніченка, Євгена Нищука. Намалював ці образи художник Андрій Єрмоленко, а змусив рухатися – аніматор Олексій Березюк. Оригінальну музику до вистави створив відомий композитор Іван Небесний. Над хореографією постановки працювала головний хореограф театру ім. І. Франка Ольга Семьошкіна. Костюми персонажів створила Алія Меженіна.

Прем’єру цього твору у форматі вуличного перформансу вже побачили глядачі на Михайлівській площі, на Площі Ринок у Кракові під час Днів Києва в древній столиці Польщі, в рамках Ночі Поезії та у багатьох інших містах України і світу.

Довідково.

Анна Ярославна мала повне право пишатися нащадками – її син Гуго був ініціатором першого хрестового походу, сміливим вояком-авантюристом. Інший син, Філіп І, став королем Франції і правив близько півстоліття. А її єдина донька мала інше призначення, яке відчувала із самого малечку. Тож зовсім молодою вона залишила королівський палац і розпочала мандрівку на Схід. Можливо, у її планах було досягти Київської Руси, батьківщини славних предків, про яку вона безперечно знала з розповідей матері-королеви. Подолавши значну частину того шляху, Едігна знайшла собі притулок у лісах Баварії, неподалік від містечка Пюх. Поселившись у дуплі велетенського дерева, Едігна (тоді ще без прикметника «свята») охоче спілкувалася з місцевим населенням, пропагуючи Святе Письмо і лікуючи людей. Щороку в містечку Пюх відбуваються урочистості, присвячені цій надзвичайно цікавій історичній постаті.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]