Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Столиця залишається флагманом у реформуванні системи охорони здоров’я – Микола Поворозник

17 липня 2018 року, 18:44

Столиця залишається флагманом у реформуванні системи охорони здоров’я. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час виступу в панельній дискусії з теми «Зміцнення системи охорони здоров’я: сталість та можливості розширення на регіональному рівні», яка організована у рамках конференції «Від пілотних проектів до сталих результатів: реформа ВІЛ-послуг та системи охорони здоров’я в Україні».

«Наразі у Києві функціонує 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які мають статус комунальних некомерційних підприємств. Усі вони та 261 їхня амбулаторія загальної практики сімейної медицини підключені до електронної системи охорони здоров’я «eHealth» МОЗ України. Також до системи підключено 1519 лікарів столичних медичних послуг, які надають первинну медико-санітарну допомогу», – розповів Микола Поворозник.

Він окремо наголосив, що усі столичні медичні заклади первинної ланки підписали договори з Національною службою здоров’я України до 1 червня 2018 року, тобто ще у першу хвилю підписання договорів.

«Станом на сьогодні вже підписано більше 790 тисяч декларацій зі своїми лікарями. Це всього 31% населення міста, проте ми спільно з медичними працівниками працюємо над збільшенням цього показника. Зокрема, одним із інструментів для роз’яснення процедури підписання між пацієнтом та лікарем є проект «Лікар у вашому домі». У рамках проекту кожен охочий може пройти елементарні тести на визначення індексу здоров’я (виміряти об’єм талії, дізнатися про оптимальну для себе вагу тощо), пройти експрес-діагностування для виявлення на початковій стадії захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету та у зручному форматі проконсультуватися із медиками», – зазначив Микола Поворозник.

Окрім того, він зауважив, що у рамках реалізації ініціативи Fast-Track Cities (Паризької декларації) задля виконання цілей Об’єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) «90–90–90» організовано безперервний каскад заходів із профілактики, догляду та лікування, спрямованих на протидію епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу. У рамках заходів забезпечується безкоштовне обстеження на ВІЛ-інфекцію у закладах охорони здоров’я міста Києва всіх рівнів підпорядкування; із метою наближення медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам до місця їх проживання проводяться ремонтні роботи та закуповується необхідне обладнання для відкриття кабінетів замісної підтримувальної терапії та лікарів для проведення антиретровірусної терапії за місцем проживання; розпочато забезпечення ВІЛ-інфікованих пацієнтів антиретровірусними препаратами за рецептами лікарів через аптечну мережу; функціонують 8 кабінетів замісної підтримувальної терапії у 3 лікарнях міста Києва (на обліку 1170 осіб), ведеться робота щодо створення таких кабінетів у всіх 10 районах міста Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]