Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

29-30 вересня Музей історії міста Києва представить перший в Україні віртуальний проєкт про трагедію в Бабиному Яру

25 вересня 2020 року, 16:34

Із нагоди 79-ї річниці Дня пам’яті жертв Бабиного Яру 29-30 вересня Музей історії міста Києва за підтримки Департаменту культури КМДА представить проєкт віртуальної реальності «Бабин Яр». Проєкт є першим прикладом волюметричного кінематографу (Volumetric Filmmaking) в Україні: глядач побачить персонажів об’ємними, зможе пересуватися у сценах, а також взаємодіяти з різними предметами.

«Масові розстріли мирного населення в Бабиному Яру є одним із найжахливіших символів Голокосту, про який ми будемо пам’ятати вічно. Ніякі часові проміжки не змусять забути нас, як невинний народ став жертвою надлюдської жорстокості. Цей проєкт було розроблено не лише як знак пам’яті про цю трагедію. Ми хотіли, щоб відвідувачі пліч-о-пліч побули із жертвами розстрілів та емоційно пережили ці події. Адже після побаченого виникає тільки одне бажання: більше ніколи ні за яких обставин не допустити такого жаху. Ось це бажання і є метою проєкту!» – розповіла директорка Департаменту культури Діана Попова.

Музей історії міста Києва працював над проєктом більше року. Понад 50 фахівців брали участь у його створенні: історики, професійні актори, 3D-художники та спеціалісти з розробок у віртуальній реальності. Оточення сцен створювали у 3D-форматі за архівними матеріалами, а деякі об’єкти запозичено з фондів музею, де їх сканували в об’ємі за допомогою фотограмметрії. Отримані матеріали наповнювали інтерактивом і збирали на платформі Unreal Engine.

Загалом у музеї встановлено чотири пристрої віртуальної реальності: два – у приміщенні Музейно-виставкового центру сучасного мистецтва, а ще два – у філії музею, а саме в Музеї окупації Києва.

Науковий куратор проєкту – провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва Віталій Нахманович.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]