Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Департамент суспільних комунікацій презентував книгу «Спадок Григорія Гладинюка» до 190-ї річниці з дня народження відомого благодійника

25 січня 2023 року, 11:16

Знаковою постаттю в історії Києва є Григорій Гладинюк, відомий свого часу благодійник із низки київських меценатів: Терещенків, Ханенків, Симиренків. До 190-ї річниці з дня народження доброчинця, Департамент суспільних комунікацій КМДА презентував книгу-дослідження «Спадок Григорія Гладинюка» авторства Таїсії Шаповаленко, видану Департаментом.

Презентація дослідження життєвого шляху Григорія Гладинюка відбулася в українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ», яке функціонує в колишньому готелі Григорія Гладинюка.

«Сьогодні, в умовах війни, наша країна потребує героїв і прикладів для наслідування. Григорій Гладинюк – яскравий син своєї нації, який показав, що з простого кріпака можна стати успішною людиною, якою ми пишаємося сьогодні. Він – приклад відповідального підприємця, який має бути взірцем для нас сьогоднішніх. Адже свою країну треба любити не тільки до глибини своєї душі, а й до глибини власної кишені», – зазначив директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк.

Основне своє пожертвування, а це майже мільйон рублів, Григорій Гладинюк призначив на відкриття притулку для покинутих дітей, будівля якої на вулиці Клінічній, 25 на Батиєвій горі досі служить місту. Був почесним опікуном 4-ої Київської гімназії. Свій капітал ще за життя він вклав у відкриття лікарні для хронічно хворих на Предславинській, 13, опікувався міським училищем для незрячих та товариством швидкої допомоги, спрямовував кошти для київської пожежної команди та лікарні для чорноробів.

«Григорій Гладинюк – важлива частина нашої пам’яті. Важливі його споруди, які він залишив Києву, важливі кошти, які він передав киянам, важливі його вчинки шляхетної сильної людини. І, безумовно, такими постатями пишається кожна нація. І ця гордість – одна зі складових того патріотизму, який дає нам сили боронити Україну. Тут простий зв’язок – ми пишаємося нашими предками, а наші нащадки будуть гордитися нами», – підкреслив генеральний директор інформагентства «Укрінформ» Олександр Харченко.

Книга «Спадок Григорія Гладинюка» є в усіх публічних бібліотеках міста Києва. Щоб забезпечити потребу в українській літературі для тих, хто виїхав за кордон через російську агресію, видання поїхало подорожувати бібліотеками світу. Тож у Польщі, Чехії, Литві та Німеччині теж можуть познайомитися зі спадком Григорія Гладинюка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]