Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Діагностика остеопенії та остеопорозу в комунальних медзакладах доступна на безоплатній основі (+адреси та години прийому)

19 липня 2022 року, 16:36

Денситометрія – золотий стандарт діагностики остеопенії та остеопорозу – в комунальних медзакладах за направленням лікаря доступна на безоплатній основі. Про це мешканцям Києва нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що у столиці завдяки належній матеріально-технічній базі впроваджують усе більше скринінгових програм. Насамперед, йдеться про діагностику найбільш розповсюджених інфекційних та неінфекційних захворювань, раннє виявлення яких запобігає інвалідизації або навіть смерті: рак шийки матки, рак молочної залози, ВІЛ, туберкульоз, цукровий діабет тощо.

«Минулого року для всіх киян було створено можливість швидко та безболісно виявляти також такі захворювання, як остеопороз і остеопенія», – повідомила Валентина Гінзбург.

Остеопороз – системне захворювання скелета, яке призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику переломів. Попередником остеопорозу є остеопенія – захворювання, що характеризується зниженням щільності кісток. Вчасно діагностована проблема дає змогу гальмувати процес руйнування кісткової тканини, завдяки чому хворий отримує можливість жити повноцінним життям. Занедбаний же  стан навпаки призводить до тяжких переломів та інвалідизації.

Валентина Гінзбург зауважила, що небезпека саме у безболісності цих станів, які не помітні на початкових стадіях хвороби. Часто діагноз встановлюють уже тоді, коли зупинити розвиток захворювання неможливо, а людина втратила здатність до нормальної рухової активності через численні переломи.

«Усе частіше остеопороз вражає маленьких дітей і підлітків. Тобто недуга, за великим рахунком, не обирає за віком», – констатувала Валентина Гінзбург.

При цьому лікарі виділяють групи підвищеного ризику. Це жінки в період менопаузи, люди, які страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, мають ендокринні та ревматологічні захворювання, шкідливі звички: куріння, зловживання алкоголем.

У столиці організовано направлення пацієнтів груп ризику на проведення відповідних досліджень, взяття таких пацієнтів під динамічний медичний нагляд, проведення регулярних обстежень та адекватного лікування, інформування про необхідність проведення рентгенівської денситометрії.

«Проте вам не обов’язково очікувати на виклик фахівця. Запитайте свого сімейного лікаря, чи є сенс саме вам зробити денситометрію. Зауважте, що зробити це краще не коли вже з’явилася проблема, а завчасно, щоб її попередити. І не забувайте, що діти також страждають на ці захворювання, тож так само мають бути в зоні вашої уваги під час консультації з фахівцем», – наголосила Валентина Гінзбург.

Адреси кабінетів денситометрії

Назва закладу охорони здоров’я,

де працює кабінет денситометрії

Години роботи

кабінету денситометрії

КДЦ Голосіївського району,

вул. Голосіївська, 59-А, каб. 902

Понеділок-п’ятниця – 08:30-16:30

КДЦ Дніпровського району,

вул. Митрополита А. Шептицького, 5,

каб. 314

Понеділок-четвер – 15:00-17:40

КДЦ Дарницького району № 1,

вул. Архітектора Вербицького, 5, каб. 284

Понеділок-п’ятниця – 12:00-14:00

КДЦ Печерського району,

вул. Підвисоцького, 4-А, каб. 204

Вт, ср, чт – 08:00-13:00

КДЦ Подільського району,

вул. Мостицька, 9, каб. 519

Ср, чт – 10:00-13:00

КДЦ Солом’янського району,       

вул. Гарматна, 36, каб. 716

Понеділок-п’ятниця – 09:00-13:30

КДЦ Деснянського району

вул. Миколи Закревського, 81/1, каб. 521

Понеділок-п’ятниця – 09:00-11:30

КДЦ Оболонського району,

вул. Тимошенка, 14, каб. 326

Понеділок-п’ятниця – 08:00-09:00,

                                       15:00-16:00

Київський міський ендокринологічний центр, вул. Рейтарська, 22, корпус 5

Понеділок-п’ятниця – 08:30-14:00

Київська міська клінічна лікарня № 6,

вул. Вадима Гетьмана, 3, рентгенкабінет

Понеділок-п’ятниця – 09:00-15:40

 

 

 

 

 

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]