Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Для будівництва сміттєпереробних заводів нам треба внести низку законодавчих змін та залучити інвестиції – Петро Пантелеєв

28 квітня 2016 року, 14:05

Лише будівництво сміттєпереробних підприємств дозволить Києву суттєво зменшити обсяги сміття, які захоронюються. У Комплексній цільовій програмі енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва до 2020 року передбачено будівництво сміттєпереробних заводів. Міська влада максимально сприятиме залученню інвестицій на ці потреби, оскільки будівництво одного такого об’єкта коштуватиме від 10 до 50 млн євро. Про це в інтерв’ю 44.ua повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Місто вже зараз працює над законодавчими змінами, які дозволили залучити інвестора та визначає оптимальні місця для будівництва переробних потужностей.

«Щороку в столиці утворюється понад 1 млн тон сміття і ця кількість невпинно зростає. В Україні понад 90% відходів направляються на захоронення, що породжує глобальну екологічну проблему. За останній рік нам вдалося зменшити на 10% обсяги захоронення за рахунок роботи сміттєспалювального заводу «Енергія». Але та кількість сміття, яка щороку направляється на полігони столиці та області, надає проблемі критичного статусу. На жаль, за рік ми не в змозі відмовитися від полігонів, де складують сміття, і які безумовно несуть шкоду повітрю та ґрунтам. Але в наших силах створити ринок роздільного збору та переробки сміття за рахунок інвестицій. Ми маємо приклад країн Європи, який говорить нам, що лише сформувавши сприятливе правове підґрунтя, можливо залучити приватні інвестиції, які будуть спрямовані на створення сучасної переробної інфраструктури, створення сортувальних станцій тощо», – переконаний заступник голови КМДА.

Він підкресли, для того, щоб зробити економічно привабливим цей напрямок, в парламенті зареєстровано три законопроекти, які регулюють питання роздільного збору сміття. Наприклад, ідеться про закладення у вартість упаковки продукції вартість її подальшої переробки.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]