Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС провели безкоштовну екскурсію в зону відчуження (+фото)

22 квітня 2021 року, 13:48

Учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відвідали зону відчуження в рамках спільної акції міської влади та Асоціації чорнобильських туроператорів. Подібні безкоштовні екскурсії для ліквідаторів планують зробити на постійній основі. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Технічну організацію туру та інформаційну підтримку забезпечила Асоціація чорнобильських туроператорів у рамках меморандуму про співпрацю. Адаптований сценарій туру, гіди та дозиметричне обладнання надані членом Асоціації – Національним провайдером екскурсій у Чорнобильську зону «ЧОРНОБИЛЬ ТУР». Організацію в’їзду забезпечено Державним агентством України з управління зоною відчуження.

Учасники виїзду відвідали місця своєї служби та людського подвигу, що зупинив невидимого ворога – радіацію – у наймасштабніший техногенній катастрофі, убезпечивши Україну та світ. До програми екскурсії входить відвідування м. Чорнобиль, м. Прип’ять та оглядового майданчика Чорнобильської АЕС.

«Дуже важливо, що соціально відповідальний бізнес іде на співпрацю з міською владою навіть в умовах пандемії. Подібні акції не тільки підвищують туристичну привабливість Києва, що в нинішній час дуже важливо. Такі заходи несуть іншу важливу місію – нагадування суспільству про тих людей, які своїми силами, ціною здоров’я та життя, врятували світ від наслідків катастрофи», – зазначила Марина Хонда.

Начальниця Управління туризму та промоцій КМДА Марина Радова поділилася, звідки з’явилася така ідея.

«Ми дуже вдячні Асоціації чорнобильських туроператорів, із якою ми вже працюємо досить давно. Їхня робота щодо промоції Чорнобильської зони як туристичного магніту поступово дає свої результати. Ми задумали ідею показати іншу сучасну сторону зони відчуження для учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС ще минулого року. Але це не дуже легкий проект, проте завдяки плідній співпраці Управління туризму, Департаменту соціальної політики та Асоціації це в нас вийшло, і надалі проект буде працювати на постійній основі», – зазначила Марина Радова.

Директор компанії «ЧОРНОБИЛЬ ТУР» та голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко зазначив, що туризм до зони відчуження несе не тільки туристичну місію, а й просвітницьку.

«Більшість радіаційних наслідків аварії на ЧАЕС було ліквідовано за останні 35 років. Але в інформаційному просторі – цей «бруд» залишився. Як наслідок – більшість людей впевнена, що Чорнобиль – все ще такий, яким він був у 1986 році під час гострої фази війни з радіацією. Проте завдяки роботі ліквідаторів сучасний Чорнобиль розвивається, зараз там чудовий заповідник, велика кількість об’єктів культурної спадщини, що зараз проходять процедури визнання, у тому числі – ЮНЕСКО. За останні десятиріччя ми зробили з обнесеної колючим дротом території туристичний магніт № 1 в Україні. Цей тур – наочна демонстрація результатів роботи ліквідаторів, що вкрай важлива для них самих, адже важливо розуміти, що ті зусилля, які були ними докладені, не зникли марно, що вони перемогли катастрофу та що результатом цієї перемоги стало змінення зони відчуження на те, що сьогодні ми називаємо «Чорнобильською Зоною Відродження», – розповів директор компанії «ЧОРНОБИЛЬ ТУР» та голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

Безкоштовна екскурсія в зону відчуження для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]