Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Для того, щоб Закон про паркування діяв повноцінно, треба взаємодія на всіх рівнях», – Дмитро Давтян

28 вересня 2018 року, 12:21

Від вступу у силу Закону про паркування у столиці очікують упорядкування і реформування паркувального простору. Про це заявив заступник голови КМДА Дмитро Давтян.

«Так, водіїв-порушників забиратиме евакуатор, а залишати автомобіль будь-де буде не лише недешево, але і невигідно з огляду на затрачений час», – наголосив Дмитро Давтян.

Він нагадав, що понад рік тому Київ першим в Україні запровадив виключно безготівкові розрахунки за паркування, відмовившись від послуг паркувальників.

«Їх прибрали з вулиць, а з псевдо-паркувальниками велася тривала боротьба», – підкреслив заступник голови міськдержадміністрації.

За його словами, паркувальний простір у столиці оптимізується: вивчаються перспективні адреси для впровадження «перехоплюючих» паркувальних майданчиків на кінцевих станціях метро та в’їздах у місто. Зараз подано документи для створення 8 таких майданчиків, розрахованих на 799 машиномісць, а поки використовуються ті, з ким є договори. До того ж, планується будівництво багаторівневих наземних та підземних паркінгів – там, де це можливо. У місті облаштовані паркувальні «кишені» – як експеримент вони з’явилися влітку на вул. Богдана Хмельницького та вул. Парково-Сирецькій. Також завершені роботи з облаштування таких кишень на вул. Генерала Алмазова, готують їх також на вул. Івана Мазепи. До кінця року кишені з’являться на вул. Антоновича, вул. Введенській, вул. Жилянській та вул. Саксаганського.

Окрім того, важливою інфраструктурною частиною вулично-дорожньої мережі міста є багатоповерхові та підземні паркінги. У мерії працюють над залученням інвесторів на умовах державно-приватного партнерства та відведення земельних ділянок під будівництво таких паркінгів. Загалом, зазначає Дмитро Давтян, крім наявних муніципальних паркувальних місць, у центральній частині міста є 11 підземних парковок на 4015 паркомісць. Водії також можуть скористатися інтерактивною мапою паркувального простору.

Влада також напрацьовує вимоги до нових об’єктів будівництва – вони мають містити паркінги відповідно до ДБН. Раніше підготували та провели тендери на облаштування паркувального простору, і зараз збираємо адреси для нових таких парковок у різних районах міста.

«По-перше, це дасть додаткові паркомісця, по-друге, сприятиме благоустрою, по-третє, це поповнення міського бюджету», – зауважує заступник голови міськдержадміністрації.

У Києві створюється служба інспекторів із паркування. Для цього рішенням Київської міської ради була збільшена чисельність апарату виконавчого органу на 148 осіб.

«Це дозволить нам забезпечити посаду «інспектор із паркування», зараз ми працюємо над створенням відповідної служби та розробкою вимог до представників такої посади», – розповідає Дмитро Давтян. Крім того, зазначає він, влада готує до запровадження Автоматизовану систему контролю оплати послуг із паркування.

Разом із тим, наголошує заступник голови КМДА, міська влада очікує на прийняття Урядом низки нормативно-правових актів, зокрема, про затвердження порядку доступу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів та внесення до нього відповідних відомостей. Важливо також затвердити порядок тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання і порядок безоплатного надання (у т. ч. через мережу Інтернет) інформації про адміністративне правопорушення.

«Також з усіх питань, пов’язаних із упорядкуванням паркувального простору, ми розраховуємо на єдину та злагоджену позицію депутатів Київради, від соціальної відповідальності яких залежить розгляд і прийняття низки важливих для міста рішень», – підкреслив заступник голови КМДА.

На рівні держави, коментує він, мають бути визначені технічні вимоги до пристроїв для фіксації порушень, розроблений Реєстр адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Крім того, повинна бути забезпечена сертифікація та стандартизація пристроїв, які використовуватимуться у роботі, і налагоджена взаємодія із Держзв’язком – зараз відсутня об’єднана база, до якої повинен бути подальший доступ.

«Один із найважливіших моментів – розроблені технічні вимоги до порядку обміну інформацією із Реєстром адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Ми докладаємо зусиль та сподіваємось на координацію із поліцейськими щодо визначених питань. Адже відсутність розуміння додасть труднощів у втіленні Закону. Щоб прискорити реалізацію його положень, ми направили листи до Прем`єр-Міністра України та центральних органів виконавчої влади. Як міська влада ми й надалі зробимо все від нас залежне, щоб закон повноцінно працював. Таку позицію очікуємо від усіх задіяних структур – як на місцевому, так і на державному рівні, і для цього будемо тісно співпрацювати із Кабміном, правоохоронцями, патрульною поліцією, Сервісним центром МВС. Адже наведення ладу у паркуванні – комплексне завдання. Нелегке, але цілком посильне, тож разом ми можемо зробити Київ кращим», – підсумував заступник голови КМДА Дмитро Давтян.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]