Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

До Всесвітнього Дня діабету у центрі Києва відкрилася фотовиставка «Діабет – не вирок» (+фото)

12 листопада 2021 року, 16:43

Із нагоди Всесвітнього Дня діабету, що відзначається 14 листопада, біля центрального входу до Київської міської державної адміністрації відкрилася фотовиставка «Діабет – не вирок».

Десять звичайних українців, які живуть із цукровим діабетом, перетворилися на моделей для відомого фотомитця Олександра Мордерера. Майстер зміг створити неповторні образи з використанням цукру, як символу міфів, що існують навколо людей з цим захворюванням.

Як зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, місто вітає ініціативи, ключова мета яких – привернути увагу до такої хвороби як цукровий діабет та змінити стереотипні уявлення про нього.

«Особливо в нинішніх умовах пандемії, коли постійний стрес, неактивний спосіб життя та незбалансоване харчування, викликані карантинними обмеженнями, можуть сприяти збільшенню захворюваності на діабет. В умовах пандемії COVID-19 місто вживає максимум зусиль, аби не допустити цього», – підкреслила Ганна Старостенко.

За її словами, минулого року у столиці було зареєстровано понад 85 тисяч хворих на цукровий діабет, цьогоріч зафіксовано вже майже 3 тисячі нових випадків.

«Що найгірше – зростає кількість інсулінозалежних пацієнтів. Держава забезпечує їх безоплатними інсулінами. Водночас місто у рамках цільової програми «Здоров’я киян» також намагається максимально підтримати хворих на діабет – забезпечує їх тест-смужками для контролю рівня глюкози у крові, закуповує витратні матеріали до експрес-аналізаторів для вимірювання глікованого гемоглобіну, інсулінові помпи та витратні матеріали до них», – додала Ганна Старостенко.

«Найпоширеніший міф про цукровий діабет – це зв’язок із цукром, як продуктом, хоча він насправді не має стосунку до хвороби та не викликає її. Навпаки, діабетики часто носять із собою щось солодке. Це необхідно для екстреної допомоги у разі різкого зниження рівня глюкози в крові, через що можна впасти в кому. Таких міфів дуже багато. Завдяки нашому проекту ми зможемо розповісти людям, що своєчасна діагностика рятує життя, а діабет – не вирок. І наші герої – яскравий приклад повноцінного життя із діагнозом. А використання на фотографії цукру – задум фотохудожника, щоб провести аналогію з найпоширенішим міфом», - наголосила Олена Зубарєва, голова Асоціації лідерів сталого розвитку, що реалізувала проект.

Виставка триватиме з 12 до 22 листопада біля центрального входу до Київської міської державної адміністрації (вул. Хрещатик, 36).

Фотовиставка «Діабет – не вирок»

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]