Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ефективність тестування на ВІЛ у столиці найвища за останні 20 років – Дмитро Турчак

08 червня 2017 року, 17:39

Ефективність тестування населення на ВІЛ у столиці сьогодні найвища за останні 20 років. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Дмитро Турчак під час засідання Київської міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції.

«Завдяки мобілізації ресурсів і впровадженню стратегії Fast-Track ситуація щодо протидії ВІЛ у Києві покращилась. Ми вже маємо певні результати. Так, у 2016 році вдалося виявити та взяти на облік максимальну за весь час епідеміологічного спостереження кількість людей із ВІЛ – 1600 осіб. Таким чином вже на початок квітня ми збільшили відсоток людей, які знають свій ВІЛ-статус та перебувають під медичним наглядом – із 47% до 51%», – розповів Дмитро Турчак.

Також, за його словами, порівняно з минулим роком вдалося суттєво збільшити кількість хворих, які отримують антиретровірусну терапію.

«За І квартал терапію призначено 661 пацієнту. А загалом специфічне лікування сьогодні отримують 7464 особи. Відповідний показник збільшився з 21% до 32%. Причому у 87% із них досягнуто зниження вірусного навантаження до невизначального рівня, що також є певним успіхом на шляху реалізації стратегії  Fast-Track», – сказав директор Департаменту.

Ще одним значним кроком на шляху подолання епідемії ВІЛ у рамках реалізації стратегії Fast-Track Cities стало нормативне врегулювання створення доступу до тестування на ВІЛ та передумов до розширення програм замісної підтримувальної терапії.

Так, Департаментом охорони здоров’я затверджено низку наказів: «Про розподіл швидких (експрес) тестів для виявлення антитіл до ВІЛ ½ закуплених за кошти бюджету м. Києва на 2016 рік», «Про організаційні заходи щодо запровадження тестування на ВІЛ-інфекцію в закладах охорони здоров’я, що надають первинну, вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу та лікування хворих на ВІЛ-інфекцію на первинному рівні надання медичної допомоги», «Про затвердження Плану заходів із розширення замісної підтримувальної терапії хворим на опіоїдну залежність в м. Києві у 2017 році».

«Ці та інші регулюючі заходи мають оптимізувати надання медичної допомоги киянам, які живуть із ВІЛ/СНІД, покращити якість такої допомоги та наблизити її до тих, хто цього потребує», – наголосив Дмитро Турчак.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]