Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Флешмоб до Всеукраїнського дня бібліотек: столичні бібліотекари читають вірші українською та іншими мовами світу (+відео)

30 вересня 2021 року, 13:19

Сьогодні, 30 вересня, стартує літературно-мистецький флешмоб, присвячений Всеукраїнському дню бібліотек. Столичні бібліотекари читатимуть вірші українською та іншими мовами світу, а кияни зможуть послухати, як твори знаних поетів, так і початківців. Організатором та ініціатором заходу є Центральна бібліотечна система Шевченківського району.

Як зазначають організатори, основна ідея заходу – привернути увагу киян до бібліотек столиці, які нині переживають справжній ренесанс. Завдяки підтримці міської влади заклади оновлюються, знаходять нові сенси та реагують на сучасні виклики в гуманітарній сфері.

«Ми вперше започаткували такий флешмоб. Записали авторські відео за участю близько 30 наших бібліотекарів, які читають свої улюблені вірші. Звичайно, важливо «запалювати» бібліотекарів власним прикладом. Тож я читаю вірш французькою мовою Мадлен де Скюдері «Закохані». Також від моїх колег прозвучать поезії мовами народів світу. Наприклад, такі поетичні «родзинки», як: твір Адама  Міцкевича «Алушта Вдень»  і навіть вірш «З чого зроблені сни» на справжньому їдиш авторства геніального Овсія Дриза. У проєкті є навіть співана дитяча поезія!» – розповіла ініціаторка проєкту, директорка ЦБС Шевченківського району Наталія Харченко.

Творча група проєкту – режисерка Анна Осіпова та оператор-постановник Володимир Осипенко закликають бібліотекарів з інших районів Києва та аматорські літературні об’єднання приєднуватись до ініціативи.

Нагадаємо, що загалом мережа публічних бібліотек м. Києва становить 139 бібліотек, із них три міські центральні бібліотеки:

  • Публічна бібіліотека ім. Лесі Українки для дорослих;
  • Центральна бідбіотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей;
  • Міська спеціалізована молодіжна бібліотека «Молода гвардія».

Інші 136 бібліотек об’єднані у межах районів у Центральні бібліотечні системи.

Загальний фонд інформаційних ресурсів бібліотек столиці становить понад 4 млн примірників.

Також у столиці діє пілотний проєкт «БібліоHUB – сучасний бібліотечний простір». Він був започаткований міським головою Віталієм Кличком у 2017 році. У рамках проєкту бібілотеки капітально ремонтують та оснащують новим обладнанням. Його учасниками є 7 районів Києва: Шевченківський, Дніпровський, Святошинський, Деснянський, Подільський, Голосіївський та Дарницький. Загалом у кожному районі планується мати сучасну біблотеку. Нині капітальний ремонт триває у двох закладах.

Усі відео можна переглянути за посиланням.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]