Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ганна Старостенко: У столиці за два місяці було вакциновано проти COVID-19 понад 13,5 тисячі дітей (+фото)

15 грудня 2021 року, 8:58

У місті Києві за останні два місяці проти COVID-19 було вакциновано 13 624 дитини віком від 12 до 17 років. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час інспекції кабінету дитячого щеплення у Деснянському районі міста.

«Міністерство охорони здоров’я у жовтні підписало наказ, що рекомендує здійснювати щеплення проти COVID-19 дітям від 12 до 17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Із цього часу у столиці повний цикл щеплення отримало 5 737 дітей, а першою дозою вакциновано 7887», – зазначила Старостенко.

При цьому Ганна Старостенко наголосила, що підлітків рекомендовано вакцинувати проти COVID-19 лише за умови наявності у них усіх обов’язкових щеплень, які передбачені Національним календарем щеплень.

«Якщо ж дитина не має всіх обов’язкових профілактичних щеплень, передбачених для її віку, та не має протипоказань, вона повинна спочатку зробити їх, а потім – щепитися проти COVID-19», – наголосила вона.

Ганна Старостенко також нагадала, що Київ – на сьогодні єдиний регіон в Україні, який досяг базового показника серед дітей до 1 року майже за всіма вакцинаціями у Календарі профілактичних щеплень, та впевнено утримує перше місце у вакцинації від кору, краснухи, паротиту, поліомієліту, гемофільної інфекції, а також із вакцинації дорослого населення від дифтерії. При цьому базовий показник за 10 місяців складає 80%.

Зазначимо, що дітей віком від 12 років рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що і для дорослих, – дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21-28 діб.

До Національного календаря щеплень включено 10 вакцинокерованих інфекцій: дифтерія, поліомієліт, кір, краснуха, паротит, гепатит В, гемофільна інфекція та туберкульоз.

Найбільшу кількість вакцин людина отримує саме у дитинстві. Це зумовлено особливостями формування імунної системи організму, а також вразливістю малюка у перші роки життя до інфекційних захворювань. Регулярної вакцинації потребують і дорослі, адже імунітет проти деяких захворювань після щеплення не зберігається на все життя. Наприклад, дорослі мають ревакцинуватися від дифтерії й правця кожні 10 років.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]