Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Інсульт може статися з кожним, та з іншого боку – кожен у змозі значно мінімізувати його ризики та наслідки – Валентина Гінзбург

29 жовтня 2021 року, 16:13

Інсульт – тяжкий і небезпечний стан. Він виникає раптово внаслідок порушення кровопостачання окремих ділянок головного мозку. У всьому світі інсульт визнано однією з найчастіших причин смерті та захворюванням, яке з високою вірогідністю призводить до інвалідності. Кожного року від інсульту потерпають тисячі киян. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург.

«Так, у 2021 році в столичні лікарні з таким діагнозом потрапило понад 8 тисяч осіб, а цього року вже більше 6 тисяч. На жаль, близько 20% з них лікарям не вдалося врятувати, незважаючи на те, що останніми роками можливості київських медзакладів (зокрема, і щодо лікування судинно-мозкових патологій) помітно розширилися», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона повідомила, що наразі в столиці створено можливості для лікування інсульту (в тому числі – оперативного) за допомогою сучасного обладнання та новітніх технологій. Проте від самої людини та чітких швидких дій тих, хто опинився поряд із нею під час нападу, напряму залежить успіх подальших медичних втручань.

«Вкрай важливо доставити пацієнта в лікарню впродовж перших 3-6 годин. А для цього необхідно розумітися на симптомах, щоб не зволікаючи викликати екстрену медичну допомогу», – наголосила директорка Департаменту.

Вона назвала основні симптоми притаманні інсульту. Це раптове перекошування обличчя, зміщення вниз кутика рота чи ока – асиметрія обличчя; слабкість або заніміння руки чи ноги, або коли разом німіють обидві кінцівки – верхня і нижня; раптове погіршення зору; раптове запаморочення; порушення вимови чи загалом мовлення; порушення функції ковтання; сильний головний біль, що супроводжується одним із перерахованих симптомів.

«Лікарі зазначають, що інсульт може проявитися і тільки інтенсивним головним болем. Тож навіть такий симптом має насторожити і спонукати набрати номер «103», – наголосила Валентина Гінзбург.

Та незважаючи на те, що наразі в Києві наявна досить потужна лікувальна база, Валентина Гінзбург закликала киян зосередитися на заходах профілактики. Особливо особам, які входять до груп ризику виникнення інсульту.

Так, до груп ризику належать:

- люди, які вже перенесли інсульт;

- ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання, потерпають від хронічних хвороб легень;

- чоловіки, старші за 40 років, які мають зайву вагу;

- вагітні жінки та породіллі;

- жінки, які приймають оральні контрацептиви;

- онкохворі;

- люди, після травм та оперативних втручань;

- пацієнти з варикозною хворобою;

- особи, які зловживають алкоголем та курінням;

- люди, які ведуть малорухомий спосіб життя, більшість часу проводять сидячи;

- люди, які подорожують, знаходячись тривалий час у малорухомому стані (тривалі авіаперельоти автомобільні подорожі);

- люди, які змушені три та більше днів дотримуватися постільного режиму.

«Слідкуйте за основними показниками здоров’я. Рухайтеся: енергійна ходьба, елементарна фізкультура допоможуть підтримати форму! Якщо вимушені проводити більшість часу сидячи – робіть прості вправи. Наприклад – кілька разів щогодини «малюйте» стопами вісімки, почергово ставте стопи на носок та на п’ятку, встаньте та кілька разів підведіться на пальці ніг, «покрокуйте» на місці. Будь-який рух змусить кров швидше бігти по венах. Влаштовуйте собі прогулянки – навіть 15 хвилин під час обідньої перерви – це дуже добре для здоров’я! Відмовтеся від алкоголю та куріння», – закликала Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що з одного боку – це нескладні кроки. З іншого, звичайно, кропітка робота, результатом якої буде здорове повноцінне життя.

«А це, погодьтеся, вартує того, щоб потрудитися. Бережіть себе. Звертайтеся до лікаря, не лише коли виникла проблема, а й щодо питань профілактики. Дотримуйтесь рекомендованих графіків та обсягів обстежень. Приймайте ліки, які призначив лікар. І зауважте, що коронавірусна хвороба також є чинником, що підвищує ризик тромбозів. Тож в умовах епідемії всі поради щодо профілактики інсульту набувають статусу наполегливих рекомендацій, обов’язкових до виконання!» – підсумувала Валентина Гінзбург.

Дізнатися більше про причини, перші симптоми та профілактику інсультів можна з відеоролику, підготовленого Департаментом охорони здоров’я м. Києва за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=qlbU6MewrzQ

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]