Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кілька сотень киян пройшли позачергові безкоштовні обстеження з приводу ризиків інсульту в Олександрівській лікарні

01 листопада 2016 року, 12:56

За інформацією Департаменту охорони здоров’я, під час профілактичної акції, що пройшла на базі Олександрівської клінічної лікарні Києва, обстежилися на ризики виникнення інсульту кілька сотень киян. Захід, який лікарі приурочили до Всесвітнього дня боротьби з інсультом, пройшов під лозунгом «Скажи інсульту «ні» – простягни руку здоров’ю!».

За словами головного невролога Департаменту охорони здоров’я Марії Прокопів, більшість учасників акції – люди у віці понад 60 років із хронічними порушеннями мозкового кровообігу, головними болями, запамороченнями, залишковими явищами після перенесеного інсульту. Крім основного огляду, для них провели консультації лікарі-неврологи та співробітники кафедри неврології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця.

Марія Прокопів розповіла, що лише за минулий рік в Україні зареєстровано 96000 інсультів, із них у столиці захворіли 6000 осіб. Тільки 10-12% хворих повертаються до праці, а 50% залишаються інвалідами.

«Важливо, що така невтішна статистика піддається корекції. Термінове розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3-6 годин від його початку дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків. Активна профілактика суттєво знижує ризики», – впевнена Марія Прокопів.

До заходів профілактики лікарі відносять регулярні відвідування лікаря з метою профілактичних оглядів, самостійний регулярний контроль артеріального тиску та знання основних ознак інсульту, таких як:

– раптова м’язова слабкість;

– оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тулуба;

– раптове ускладнення при розмові або розумінні мови;

– раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока;

– надзвичайно сильний головний біль;

– втрата рівноваги, запаморочення, блювота у поєднанні з іншими симптомами.

У разі появи таких симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]