Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ лідирує у рейтингу функціонування місцевої електронної демократії в Україні

07 березня 2018 року, 16:04

Київ займає перше місце за рівнем індексу місцевої електронної демократії в Україні. Відповідне дослідження проводили експерти громадської спілки «Центр розвитку інновацій». Для аналізу обрали 15 найбільших міст України. Оцінювались 4 поширені інструменти електронної демократії: е-звернення, е-консультації, е-петиції та Громадський бюджет.

«Міська влада намагається максимально залучати киян до участі у суспільному житті столиці. І аби цей процес був ефективним, зрозумілим та зручним, ми запроваджуємо нові електронні сервіси. І тут справді маємо чим пишатися. Найвищий загальний показник щодо електронних звернень, враховуючи стан демократичності, рівень громадської активності та результативність інструменту має саме столиця – фактично 60%», – повідомив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів.

Окрім того, столиця має успішний досвід у запровадженні та реалізації електронних петицій. Загалом вони є найбільш популярним інструментом е-участі у Києві (4384 подані петиції), Запоріжжі (1125 петицій), Хмельницькому (528 петицій).

«Ми спільно з громадськістю напрацювали нове, більш ефективне, положення розгляду електронних петицій. До речі, система е-звернень у Києві є найдосконалішою серед українських міст. Наразі ми маємо 49 успішних петицій. З них 6 уже реалізовано повністю, 10 було відхилено. Щодо решти – розроблено планів заходів для їхнього виконання. У тематичному розрізі найбільш популярними є петиції, які стосуються транспорту, благоустрою та довкілля, ЖКГ, містобудування та перейменування», – зазначив Володимир Прокопів.

Також має чим пишатися Київ і в процесі реалізації проектів Громадського бюджету. На виконання проектів ГБ-2018 міська влада виділила 150 млн грн. Загалом цьогоріч мають реалізувати 141 громадську ініціативу. Минулого року у рамках ГБ було втілено у життя 48 ідей. Загалом найвищу результативність реалізації проектів Громадського бюджету декларують Хмельницький та Київ. Середній термін виконання проектів у всіх містах становить від 2-х місяців до 1 року.

Що стосується електронних консультацій, то лише в трьох із восьми міст (Київ, Львів, Хмельницький) передбачено спеціальне процедурне забезпечення. Щоправда, лише у столиці вони реально функціонують на практиці.

Детально ознайомитися з дослідженням можна за посиланням: http://cid.center/index.php/987520954/.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]