Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів за останній рік

20 січня 2023 року, 11:31

Організація «Transparency International Ukraine» в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» дослідила процес дерусифікації та декомунізації в Україні. За результатами дослідження Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів за останній рік.

Результати дослідження свідчать про те, що процес дерусифікації та декомунізації в українських містах рухається досить активно. Місцева влада та мешканці усвідомили необхідність відмови від використання назв міських об'єктів, пов’язаних з державою-агресором.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, протягом останнього року депутатський корпус Київради спільно з експертною групою та громадськістю системно працювали над питанням перейменування вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.

«У столиці вже перейменовано 237 міських об’єктів, і цей показник є найбільшим в Україні за останній рік. Ми відмовились від російських назв столичної топоніміки. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв. У результаті на карті міста з’явились вулиці, провулки, бульвари, проспекти та площі, назви яких мають імена тих людей, які точно боролись за Україну і відстоювали права та свободи нашого народу. Крім цього, процес дерусифікації та декомунізації сприяє зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що невдовзі у столиці ще буде перейменовано станції метро, а також понад 30 міським об’єктам будуть повернені історичні назви.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]