Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада вимагає від уряду та парламенту збільшити розмір державного медичного забезпечення

04 листопада 2021 року, 14:28

Належний рівень фінансування державного медичного забезпечення – це питання національної безпеки. Саме тому столиця звертається до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності збільшення розміру державного медичного забезпечення. За відповідне звернення проголосували 93 депутати.

«Сьогодні в умовах пандемії та нової «коронахвилі» надзвичайно важливо підтримувати галузь охорони здоров’я і забезпечувати її фінансування на належному рівні. Адже це – питання національної безпеки, а також – життя і здоров’я мільйонів українців. Водночас коштів, передбачених у проекті бюджету України на 2022 рік на фінансування програми сфери охорони здоров’я, недостатньо для забезпечення потреб галузі», – підкреслила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Як зазначається у зверненні, у проекті Закону України «Про Державний бюджет» передбачаються видатки Міністерству охорони здоров’я у розмірі 193,7 млрд грн (з урахуванням поправок під час ухвалення документу у першому читанні).

При цьому відповідно до вимог Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», обсяг бюджетних коштів, що спрямовуються на реалізацією програми медичних гарантій має бути не менше 5% ВВП України. А за рекомендованими стандартами ВООЗ, для забезпечення життєдіяльності будь-якої системи охорони здоров’я необхідне фінансування на рівні щонайменше 7% від ВВП. 

«Запланованої суми видатків недостатньо для належного фінансування галузі охорони здоров’я. При цьому потребує перегляду, власне, і реальний стан фінансування пакетів медичних гарантій. Адже низка тарифів на медобслуговування населення не відповідає дійсним витратам закладів охорони здоров’я та фактичній вартості послуг. Таке недоотримання коштів може призвести до катастрофічних наслідків – поглиблення кадрової кризи, відтоку кваліфікованих кадрів, а також неможливості надання якісних медичних послуг населенню», – пояснила заступниця голови КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]