Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київська міська рада звернулася до Верховної Ради України з пропозицією переглянути ставки судового збору для органів місцевого самоврядування

10 листопада 2022 року, 15:10

Київська міська рада звернулась до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про судовий збір» щодо перегляду ставок судового збору для органів місцевого самоврядування. Таке звернення було прийнято сьогодні на пленарному засіданні Київради 67 депутатами.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, судовий захист прав місцевого самоврядування є одним із принципів його формування.

«Київська міська рада у 2020 році сплатила до Державного бюджету судовий збір на загальну суму 7 959 622,62 грн, у 2021 році – 8 144 058,04 грн, за вісім місяців 2022 року – 3 788 528,08 грн. При цьому варто врахувати, що у зв’язку із військовою агресією російської федерації проти України, надходження до місцевих бюджетів значно скоротилися, а тому сплачувати судовий збір є надмірно обтяжливим. Тому на сьогодні виникають ситуації, за яких органи місцевого самоврядування позбавленні можливості на належному рівні забезпечувати захист прав місцевого самоврядування в судовому порядку відповідно до вимог Конституції України», – розповів Володимир Бондаренко.

Він наголосив, що фактично норми Закону України «Про судовий збір» є дискримінаційними, оскільки суперечать приписам Статті 22 Конституції України: звужують та обмежують обсяги прав не просто окремих громадян, а їхніх великих спільнот – територіальних громад. Водночас зазначений Закон встановлює пільги для широкого кола органів державної виконавчої влади.

«У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Статті 4 Закону України «Про судовий збір» щодо зміни граничної межі ставки судового збору за поданням до суду окремих процесуальних документів. У зв’язку із цим збільшення суми судового збору, або залишення її в чинних розмірах призведе не лише до значних витрат із місцевих бюджетів, наповнення яких після вторгнення рф значно скоротились, а й до погіршення спроможності органів місцевого самоврядування здійснювати захист прав місцевого самоврядування в судовому порядку», – підкреслив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що враховуючи наведене Київська міська рада звертається до Верховної Ради України з проханням звільнити від сплати судового збору або зменшити його розміри для органів місцевого самоврядування.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]