Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київський міський центр крові прийняв 8600 донорів із початку повномасштабних воєнних дій на території України

14 червня 2022 року, 13:08

Із початку повномасштабних воєнних дій на території України Київський міський центр крові прийняв 8600 донорів. Про це у Всесвітній день донора крові розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що вже 24 лютого Департамент охорони здоров’я звернувся до мешканців столиці з проханням здавати кров для потреб хворих та поранених. Тоді ж було переформатовано роботу: Центр крові перейшов у цілодобовий режим, а співробітники працювали у кілька змін – днем на забір крові, вночі – на її переробку.

«Заради можливості рятувати життя кияни пішки діставалися до пунктів здачі крові, очікували у величезних чергах і розходилися лише в комендантську годину. В результаті за перші 30 днів війни було прийнято понад 3000 донорів. Це вдвічі більше, ніж за такий самий період у мирний час», – зазначила Валентина Гінзбург.

За її інформацією, серед донорів люди різного віку та різних професій. Кров здавали і колективами. Наприклад, представники заводу «Артем», ДСНС України, Державної прикордонної служби України, СБУ, «Укравтодору», Національної поліції, Національної гвардії, Державного бюро розслідування, заводу БКК тощо.

«Особисто мене вразило, що з 8600 донорів більше половини здавали кров вперше у житті, а це 4565 киян, серед яких, до слова, дуже багато молоді. Під час загострення військових дій вони вирішили бути корисними – заради інших, заради перемоги», – наголосила Валентина Гінзбург.

На сьогодні столичні медичні заклади цілком забезпечені необхідними компонентами крові.

Валентина Гінзбург подякувала співробітникам Київського міського центру крові за професіоналізм та вміння працювати в екстремальних умовах. Також вона привітала донорів, відзначивши найактивніших Подяками Департаменту охорони здоров’я:

«Не даремно слово «донор» з латинської мови перекладається як «дарувати». Щосекунди у світі виникає потреба в переливанні крові. А якби не ви, скільки життів не вдалося б врятувати?.. Бажаю сил, міцного здоров’я та швидкої перемоги нам всім!».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]