Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київську міську систему моніторингу якості повітря розширили ще двома пунктами

03 січня 2023 року, 10:07

У Києві відтепер діє мережа із семи високоточних пунктів спостережень за станом атмосферного повітря європейського зразка. На додачу до п’яти наявних місто встановило ще два пункти – на проспекті Перемоги, 97 у Святошинському районі та на вулиці Китаївській, 22 у Голосіївському районі столиці. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Попри усі складнощі та виклики нам вдалося розширити міську систему моніторингу, а отже у киян з’явилися додаткові надійні джерела інформації про стан якості атмосферного повітря у столиці. Як і встановлені раніше, пункти моніторингу у Святошинському та Голосіївському районах відповідають європейським стандартам і є сертифікованими. Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах», – сказав Петро Пантелеєв.

За словами начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександра Возного, на встановлених пунктах в автоматичному режимі вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), оксиди азоту (NO, NO2, NOx), оксид вуглецю (СО), діоксид сірки (SO2), озон (О3), бензол (С6Н6), а також метеорологічні показники. Всі дані фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у зручному для користувачів форматі на сайті: asm.kyivcity.gov.ua.

«Передбачається, що загальна кількість високоточних пунктів у Києві зросте до 17 одиниць. Це дасть можливість отримувати комплексну інформацію про стан атмосферного повітря в усьому місті, а також напрацювати програми поліпшення стану якості повітря у майбутньому», – відзначив Олександр Возний.

Раніше встановлені референтні (високоточні) пункти моніторингу за станом атмосферного повітря функціонують за такими адресами:

  • вул. Архітектора Вербицького (Дарницький район);
  • вул. Харківське шосе, 7/1 (Дніпровський район);
  • вул. Турівська, 28 (Подільський район);
  • просп. Правди, 64 Г (Подільський район);
  • вул. Щусєва, 20 (Шевченківський район).

На додачу до референтних, у всіх районах столиці працюють понад 40 індикативних пунктів. Встановлені містом пункти є сертифікованими і відповідають євростандартам. Вони аналізують повітря за такими показниками, як: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні користувачам застосунку «Київ Цифровий».

Нагадаємо, Київрада підтримала рішення про затвердження Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації міста Києва. Прийняття Програми дозволить розширити наявну мережу моніторингу атмосферного повітря у столиці та напрацювати низку заходів для поліпшення стану якості повітря у майбутньому.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]