Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Київводоканал» закликає небайдужих киян повідомляти про відкриті колодязі

17 серпня 2017 року, 18:27

«Київводоканал» закликає небайдужих киян повідомляти про відкриті колодязі водопровідно-каналізаційного господарства. Адже таким чином можна захистити не тільки себе, рідних і близьких від несподіваного травмування, а й урятувати інших людей від можливих нещасних випадків.

«За вашою заявкою оператори аварійної служби відправляють бригаду на місце події. Працівники експлуатаційних районів підприємства обстежують стан колодязів і здійснюють огородження на місцях. На час відсутності кришки тимчасово встановлюють залізобетонні плити. Якщо відкритий колодязь не має відношення до «Київводоканалу», то наші фахівці звертаються до балансоутримувачів, які обслуговують комунікації і несуть відповідальність за ремонт і стан своїх колодязів. Також інформацію про відкриті люки Товариство передає правоохоронним органам», – пояснив інженер-технолог Головної диспетчерської служби Руслан Москаленко.

Із початку року до диспетчерської служби надійшло понад 270 звернень із приводу відкритих колодязів. 116 із них стосувалися люків водопроводу та каналізації. За цими заявкам оперативно провели роботи. Найбільше нових кришок встановили у Солом’янському, Дніпровському, Дарницькому та Подільському районах. Решта повідомлень виявилися помилковими або стосувалися колодязів, які не належать «Київводоканалу». Такі заявки передали власникам мереж.

Загалом на балансі Товариства більше 180 тисяч люків. І поки є люди, які прагнуть нажитися на чужому майні, небезпека для перехожих провалитись у відкритий люк і травмуватись – залишатиметься.

«Київводоканал» нагадує: крадіжки кришок люків – злочин, за який встановлено кримінальну відповідальність. Зокрема зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність від трьох до 12 років ув’язнення.

Повідомити про відкритий колодязь можна за телефоном 15-81 (цілодобово для стаціонарних міських телефонів) та (044)-200-73-01 (цілодобово для дзвінків із мобільного)

 

Довідково.

За фактами крадіжок у минулому році Товариство подало до правоохоронних органів низку заяв про скоєння злочину за ст. 185 КК України. У кожному конкретному випадку суми збитків коливаються від 900 до 4 тис. 900 грн. Найдорожче коштують кришки від важких люків (78-80 кг). Однак найчастіше здобиччю стають кришки середніх і легких люків (40-50 кг), розміщених на тротуарах, газонах, прибудинкових територіях.

Ст. 185 КК України в залежності від розміру завданої шкоди для злодіїв передбачене покарання – від штрафів, громадських чи виправних робіт, арешту до позбавленням волі на строк від трьох до дванадцяти років.

Окрім того, відповідальність несуть власники та працівники пунктів прийому металобрухту. У разі виявлення в таких точках контролюючими органами оснащення оглядових колодязів (кришок люків, металевих східців та інших деталей) чи устаткування пожежних гідрантів, їхнім працівникам загрожує кримінальне покарання, передбачене ст. 198 КК: арешт на строк до шести місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років, адже таке обладнання вважається майном, здобутим злочинним шляхом, а дії працівників пункту – збутом викраденого.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]