Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кияни та вимушені переселенці можуть безоплатно та безвідмовно зробити щеплення за календарем у комунальних медзакладах столиці

29 липня 2022 року, 15:40

Вакцинація за календарем рятує від багатьох небезпечних інфекційних захворювань, тож кияни і вимушені переселенці можуть безкоштовно та безвідмовно зробити необхідні щеплення в комунальних медзакладах столиці. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що ні пандемія COVID-19, ні військова агресія рф не скасували небезпечні інфекційні хвороби, які можуть не лише підірвати здоров’я, а й призвести до інвалідизації і навіть смерті.

«Кір, паротит, дифтерія, правець, поліомієліт, туберкульоз та інші хвороби століттями забирали життя людей. Розвиток імунопрофілактики зупинив їх стрімке розповсюдження. Проте не позбавив від них людство назавжди. І сьогодні це наш власний вибір – наражатися на небезпеку або обрати вакцинацію як єдиний по-справжньому ефективний захист», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що до цього вибору кожному дорослому треба поставитися з особливою відповідальністю, тим більше, коли приймає рішення за свою дитину.

«Якщо батьки свідомі, то сьогодні вакцинація починає захищати кожного з перших днів та боронить здоров’я протягом усього життя. Вона мінімізує ризики захворіти, а якщо це все ж таки сталося – допомагає уникнути ускладнень, складного перебігу захворювання, смертельних наслідків та інвалідності. Але, на жаль, лишаються люди, які категорично налаштовані проти щеплень. Із точки зору доказової медицини така позиція сприймається як злочин проти здоров’я своєї дитини. Адже передбачити, як нещеплений малюк перенесе те чи інше інфекційне захворювання, – неможливо. Лікування завжди складніше за профілактику. До того ж, не завжди ефективне. Тому уникання щеплень – абсолютно невиправданий ризик», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона закликала всіх мешканців Києва, незалежно від місця реєстрації, звернутися до лікаря первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта (дорослим) або педіатра (з дитиною) і проконсультуватися щодо необхідності вакцинації чи ревакцинації.

«Ще раз наголошую для тих, хто приїхав до столиці з інших регіонів: ви маєте такі самі права на медичне обслуговування, як містяни. Бережіть себе, піклуйтеся про своїх дітей, будьте здоровими та повними сил заради себе, заради близьких, заради наближення миру в нашій країні», – акцентувала увагу Валентина Гінзбург.

Довідково.

Небезпечні ускладнення деяких інфекційних вакцинокерованих хвороб:

  • кір – пневмонія, енцефаліт, пошкодження серцевого м’яза (міокардит) – можуть бути смертельними;
  • паротит – гострий панкреатит, менінгіт, ураження органів слуху, чоловіче безпліддя;
  • дифтерія – блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія – можуть бути смертельними;
  • правець – закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, емболія легеневої артерії, пневмонія, легенева інфекція – можуть бути смертельними;
  • поліомієліт – пневмонія, міокардит, важкі кишково-шлункові розлади з кровотечею, незворотній розвиток паралічу м’язів, що призводить до деформації хребта та кінцівок. Близько 50% хворих помирають. Здебільшого через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]