Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА спільно із НАБУ запобігли заволодінню гідротехнічними спорудами та земельними ділянками

23 серпня 2022 року, 16:13

Спільними зусиллями КМДА та детективів Національного антикорупційного бюро України вдалося запобігти втраті громадою міста Оболонського острову площею 147,7 тис. кв. м, розташованого поряд із парком «Наталка».

Після виявленого у ЗМІ журналістського розслідування програми «Схеми», яке стосувалось незаконного привласнення причалів, дамб та цілого острова у межах міста Києва та Київської області детективи Національного антикорупційного бюро України розпочали кримінальне провадження за вказаним фактом, про що поінформували КМДА та ініціювали створення спільної робочої групи.

До зазначеної групи увійшли працівники КМДА, які сприяли та фахово допомагали детективам під час здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

За результатами проведеної спільної роботи, у рамках провадження встановлено грубі порушення законодавства та вжито заходи забезпечення кримінального провадження шляхом накладення арешту на об’єкти нерухомості зокрема Оболонський острів. Надалі у співпраці з НАБУ підготовлено матеріали скарги до Міністерства юстиції України.

З метою захисту інтересів територіальної громади, в тому числі і міста Києва, за скаргами службових осіб КМДА, КП «Плесо» та НАБУ, які скеровані до Міністерства юстиції України, скасовано реєстраційні дії державних реєстраторів та приватних нотаріусів.

Так, центральна колегія Мін’юсту задовольнила в повному обсязі скаргу комунального підприємства «Плесо» щодо скасування реєстраційних дій, на підставі яких право власності на острів Оболонський, який є власністю територіальної громади м. Києва, могло перейти у приватну власність третіх осіб. Зазначена робота проводилась КП у координації та співпраці з Національним антикорупційним бюро України. Про це повідомляє КП «Плесо» з посиланням на наказ Мін’юсту «Про задоволення скарги».

Зазначену скаргу «Плесо» направило з метою захисту інтересів територіальної громади м. Києва, збереження за містом права власності на вказаний вище острів і недопущення його передачі у приватні руки.

Адже у Міському земельному кадастрі територія Оболонського острова площею 147,7 тис. кв. м обліковується за комунальним підприємством «Плесо». Згідно з розпорядження КМДА № 569 від 18.03.2021 року «Про капітальний ремонт об’єктів, що фінансується у 2021 році за рахунок бюджетних коштів» здійснюється капітальний ремонт елементів благоустрою острова.

Відповідно до  запиту від 30.09.2021 року Національним антикорупційним бюро України здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні (за фактами можливого привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах або вчинене групою осіб). Під час досудового розслідування встановлено, що у 2019-2020 роках з власності територіальної громади м. Києва могла бути виведена гідротехнічна споруда «Дамба напірна-багатофункціональна», розташована за адресою м. Київ, вул. Прирічна, 8-Д.

Як свідчать дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на зазначену гідротехнічну споруду проведено державну реєстрацію майнових прав за ТОВ «Українське бюро річкових портів». Відповідно до вказаних у реєстрі координат розміщення споруди місце розташування повністю збігається з місцем розташування острову Оболонський.

Площа гідротехнічної споруди, згідно даних реєстру, становить 142 980 метрів квадратних, що майже співпадає з площею території Оболонського острова, що становить 147,7 тис. кв. метрів.

Додатково слід зазначити, що, відповідно до рішення Київської міської ради №878/2288 від 23.12.2004 року «Про створення регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», острів Оболонський включено переліку територій, на основі яких створюється регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]