Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА закликає Верховну Раду прискорити прийняття закону про збільшення штрафів за руйнацію пам’яток

17 травня 2019 року, 14:37

Київська міська державна адміністрація закликає Верховну Раду прискорити прийняття у другому читанні законопроекту № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини». Про це сказав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

«Уже майже рік, як законопроект було прийнято у першому читанні. Документ був доопрацьований, пройшов профільний комітет, вже кілька місяців, як готовий до прийняття у другому читанні. Мова йде не тільки про збереження пам’яток у Києві, мова йде про всі українські міста, де є об’єкти охорони культурної спадщини – їх близько 400. Усюди ситуація однакова, і її треба міняти. Я дуже сподіваюсь, що врешті-решт парламентарі доберуться до нашого законопроекту та приймуть його у другому читанні. Адже мова йде не тільки про збільшення штрафів та посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, тут виписана низка заходів, що дадуть зелене світло у наведенні ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини», – наголосив Олександр Никоряк.

Він додав, що, серед іншого, законопроектом передбачено, що для юридичних і фізичних осіб штрафи будуть однакові, більш того, вони будуть значно збільшені – з 1,7 тис. грн – 170 тис. грн до 170 тис. грн – 510 тис. грн. Окрім того, буде започаткована можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Наразі пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності. Можливість примусового викупу пам’ятки до комунальної власності дозволить місцевим владам більш ефективно управляти об’єктами культурної спадщини, зберігати такі будівлі для нащадків.

Нагадаємо, у червні 2018 року Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Зміни були ініційовані та запропоновані заступником голови КМДА Олексієм Резніковим, начальником управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини КМДА Олександром Никоряком, депутатом Київської міської ради Вікторією Мухою та депутатами Верховної Ради Миколою Княжицьким, Дмитром Білоцерковцем та Ігорем Луценком.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]