Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кожен учень має проходити профілактичний медичний огляд не рідше одного разу на рік – Валентина Гінзбург

27 серпня 2020 року, 16:09

Діти від 7 до 17 років проходять медичний огляд не рідше одного разу на рік. Це передбачено наказом МОЗ України від 16.07.2010 № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних класів». Про це напередодні навчань нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що «першачки» мають відвідати лікаря, з яким підписано декларацію, напередодні початку навчального року, а учням 2-11 класів Міністерство охорони здоров’я рекомендує проходити медогляд близько до дати дня народження, або разом із лікарем обрати інший зручний час.

Директорка Департаменту охорони здоров’я розповіла, що для більшості дітей огляд починається і закінчується у лікаря педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Він включає антропометричні вимірювання, перевірку гостроти зору, проведення проби Руф’є (спеціальний тест що визначає витривалість серцево-судинної системи дітей при фізичних навантаженнях) та безпосередній огляд. Проте у разі необхідності лікар призначить додаткові лабораторні, інструментальні обстеження або рекомендує консультацію вузького спеціаліста.

За результатами обов’язкового медичного-профілактичного огляду лікарем педіатром лікувально-профілактичного закладу за місцем спостереження учня видається батькам або іншим законним представникам «Довідка учня загальноосвітнього закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду, форма № 086-1/O». Ця довідка – висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, група із фізкультури, проведені щеплення.

Валентина Гінзбург наполегливо радить батькам не ставитися до медогляду як до формальності: «Підготуйтеся до візиту в медзаклад: продумайте запитання, які хочете поставити лікарю, обов’язково повідомте йому про особливості дитини, зміни в стані її здоров’я, якщо такі відбулися з моменту останнього відвідування. Звіртеся з лікарем щодо графіку вакцинації, а якщо з якихось причин він був порушений – зробіть необхідні щеплення! Саме для цього запроваджені профілактичні медичні огляди – вони допомагають запобігти захворюванням або виявити проблему вчасно, попередивши таким чином можливі ускладнення».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]