Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КП «Київтеплоенерго» звернулося до Мінрегіону щодо необхідності змінити  методику для врегулювання проблеми нарахувань для будинків із квартирними лічильниками тепла

16 грудня 2021 року, 16:42

КП «Київтеплоенерго» звернулося до Мінрегіону щодо необхідності внесення змін до методики для врегулювання проблеми нарахувань для будинків із квартирними лічильниками тепла.

У будинках, де 80-90% квартир обладнані індивідуальними лічильниками тепла, вартість опалення для квартир без лічильників вище середньої у Києві. Причина – недосконалість Методики № 315, яка регулює питання нарахувань.

Близько 90% житлового фонду столиці обладнано будинковими лічильниками тепла. Нарахування в таких будинках проводять за фактичний обсяг тепла, спожитий будинком і зафіксований приладом обліку. При незмінному тарифі для населення в листопаді середня вартість опалення склала 22,60 грн за 1 кв. м. Це на 12% менше порівняно з листопадом минулого року (25,70 грн за 1 кв. м).

Якщо в багатоповерховому будинку є технічна можливість встановлення індивідуальних лічильників тепла, власники квартир із приладами обліку сплачують за спожите тепло за показаннями своїх лічильників (із дотриманням мінімальної частки споживання), а також витрати на опалення місць загального користування (МЗК) та функціонування внутрішньобудинкової системи опалення (ФСО). При цьому за Методикою № 315 у будинках, де 80-90% квартир мають прилади обліку, власники помешкань без лічильників сплачують більше, ніж фактично спожили.

Для того, щоб у подальшому уникнути таких нарахувань і не стати заручником законодавчої колізії, необхідно обов’язково встановлювати квартирні лічильники тепла в будинках із такою технічною можливістю. На сьогодні це найбільш дієвий спосіб сплачувати за фактично спожите тепло.

«Щоб забезпечити якісний і справедливий розподіл спожитого тепла між мешканцями таких будинків, ми вчергове звернулися до Мінрегіону з пропозиціями внести зміни. Запропонували встановити верхню межу нарахувань для будинків, де більше 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку», – зазначив директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін.

Це не перше звернення КП «Київтеплоенерго» до центральних органів влади щодо цього питання. У попередні опалювальні періоди було надіслано 5 листів із пропозиціями вдосконалення нормативно-правових актів.

Поки питання не врегульоване законодавчо, мешканці можуть встановити індивідуальний лічильник, якщо у будинку передбачена така можливість, а також своєчасно проводити повірку приладу обліку та передавати його показання.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]