Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Марина Хонда: Гендерна чутливість має стати невід’ємною складовою під час розроблення міських політик та заходів

27 січня 2022 року, 13:31

Протягом минулого року понад 200 держслужбовців Київської міської державної адміністрації пройшли навчання з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Торік за прикладом європейських столиць, які приєдналися до Європейської Хартії рівних можливостей жінок і чоловіків у житті місцевих громад, ми почали навчання фахівців із гендерно орієнтованого бюджетування. Ці практики активно впроваджують у Берліні, Відні, Гельсінкі, Стокгольмі та інших містах країн ЄС. До прикладу, мерія Берліну щорічно проводить у себе конкурс гендерного бюджетування. Критерії для нагородження департаментів, управлінь, районів, КП такі: інноваційність, чіткі цілі, гендерно-чутливий контроль використання ресурсів, вимірювані результати, а також залученість цільової групи. Ми цікавилися: переможці конкурсу отримують чималі премії та корпоративні туристичні подорожі», – розповіла Марина Хонда. 

За її словами, минулого року під час навчання Департамент економіки та інвестицій і Департамент фінансів спільно з експертками NDI, фахівцями профільних департаментів проаналізували 6 міських цільових програм щодо включення гендерних аспектів. 

«Окрім того, чимала увага була приділена інтеграції гендерних підходів у місцевих політиках та заходах. Ми вдячні всім нашим партнерам за можливість підвищити компетенції та сподіваємося продовжити цю співпрацю у 2022 році», ‒ зазначила Марина Хонда.

Підвищення професійних компетенцій посадових осіб та фахівців КМДА у сфері забезпечення гендерної рівності є важливою складовою проєкту МЦП «Київ-місто рівних можливостей».

«Напрацювати програми, визначити гендерно чутливі показники – це пів справи. Основне – навчитися це застосовувати, щоб мати позитивний результат. І це повинні розуміти всі без винятку держслужбовці. Ініціатори, розробники, виконавці програм мають навчитися аналізувати статистичні дані, виявляти гендерні розриви, розробляти заходи з їх усунення, правильно застосовувати гендерні показники в роботі. Гендерна чутливість має стати невід’ємною складовою в роботі кожного держслужбовця. Фахівці сучасного європейського міста повинні володіти навичками гендерного аналізу та інтегрування, розуміти аспекти справедливого та прозорого розподілу ресурсів та послуг», – наголосила Марина Хонда.  

Протягом 2022 року управління з питань гендерної рівності КМДА планує провести навчання для структурних підрозділів КМДА та райдержадміністрацій із питань гендерно-орієнтовного бюджетування, надання гендерно чутливих послуг, локального виконання Національного Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», жіночого лідерства тощо.

У 2021 році навчання і тренінги відбулися за сприяння та підтримки Київського регіонального центру підвищення кваліфікації, Офісу ради Європи, Української школи урядування, структури ООН Жінки, Національного демократичного інституту в Україні (NDI), Інформаційно-консультативного жіночого центру, Всеукраїнської громадської організації «Центр «Розвиток демократії».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]