Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Михайло Терентьєв: Мешканці багатоквартирних будинків можуть надавати в оренду спільне майно

12 серпня 2021 року, 16:52

Мешканці багатоквартирних будинків можуть надавати в оренду спільне майно, а виручені кошти направляти на капітальні ремонти та утримання будинків.

За словами директора КП «Інженерний центр», депутата Київської міської ради, голови Постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Михайла Терентьєва, у Києві діють декілька програм співфінансування, завдяки яким жителі можуть відремонтувати та поліпшити стан своїх будинків, витративши від 5% до 30% від розміру необхідної для цього суми. Проте з різних причин співвласникам не завжди вдається зібрати кошти, аби взяти участь у цих програмах.

«Закон дозволяє мешканцям багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ, за рішенням загальних зборів, передавати спільне майно, комори, горища, підвали, колясочні та інші простори, які не використовуються, в оренду фізичним та юридичним особам у тому випадку, якщо не будуть погіршені умови експлуатації будинку. Отримані від оренди окремих об’єктів спільного майна кошти можуть спрямовуватись на проведення необхідних ремонтних робіт у будинку та покращення його технічного стану», – зазначив Михайло Терентьєв.  

Він додав, що доходи ОСББ, у тому числі від надання в оренду спільного майна, можуть використовуватись винятково для фінансування видатків на утримання ОСББ, реалізації його мети та напрямів діяльності, визначених статутом. Аби використовувати спільне майно багатоквартирного будинку співвласникам потрібно:  

– створити ОСББ;  

– на загальних зборах прийняти відповідне рішення про надання того чи іншого приміщення в оренду та за необхідністю затвердити основні умови договору, а також умови використання отриманих коштів;  

– відкрити рахунок ОСББ у банку;  

– укласти договір на підставі рішення загальних зборів ОСББ;  

– виконувати умови договору та контролювати їх виконання орендарем.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]