Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада працює над стриманням тарифів на гарячу воду й опалення, однак відповідне рішення про компенсацію має бути прийняте на рівні держави

23 вересня 2021 року, 13:05

Міська влада Києва прагне залишити тарифи на гарячу воду та опалення на рівні минулого року і не допустити їх збільшення, не зважаючи на зростання вартості газу. Для цього на державному рівні необхідно прийняти вчасні управлінські рішення щодо компенсації тарифної різниці. Місто виконало відповідні обрахунки економічно обґрунтованих тарифів для забезпечення ефективного механізму компенсації. Про це під час ефіру на телеканалі «Прямий» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він зазначив, що сьогодні, фактично на старті опалювального сезону, місто технічно повністю до нього готове.

«Якщо говорити про технічний бік – мережі, генерація, ТЕЦ і житлові будинки, то готовність їх до періоду теплопостачання, то їх готовність понад 85%. Технічних проблем немає і ми виконали усе, що запланували. Поточний рік є аномальним з точки зору ціни на газ, яка зросла у порівнянні з минулим роком. Для населення встановлена ціна на рівні 7,4 тис. грн/тис. куб, а для окремих категорій споживачів ціна зросла майже у 5 разів», - зазначив Пантелеєв.

За його словами, уряд спільно з органами місцевого самоврядування повинен розробили оптимальну модель компенсації різниці в тарифах.

Петро Пантелеєв нагадав, що аналогічна ситуація була минулого року і був підписаний меморандум щодо врегулювання проблемних питань. Відповідно до умов меморандуму, у Києві не відбулося зростання тарифів на тепло та гарячу воду попри зростання затрат теплопідприємств, зокрема, на закупівлю природного газу. Центральна ж влада взяла зобов’язання врегулювати питання компенсації різниці в тарифах, що виникає, але міста її так і не отримали.

Неприйняття такого рішення вчасно загрожує колосальними ризиками – як техногенними, так і економічними у вигляді банкрутства цілої галузі.

«Ми повинні прийняти своєчасні кроки в процесі ефективного діалогу, поставивши на перше місце інтереси населення», – підкреслив заступник голови КМДА.

Як повідомлялось раніше, обов’язковим етапом для розробки механізму компенсації є розрахунок економічно обгрунтованих тарифів із урахуванням нових цін на газ. Комунальне підприємство «Київтеплоенерго», відповідно до процедури, зробили такий розрахунок з урахуванням актуальних витрат та вартості природного газу.

Відповідно до норм законодавства, за результатами розгляду розрахункових документів «Київтеплоенерго», КМДА підготувало проект розпорядження щодо економічного обґрунтованих тарифів на теплову та гарячу воду.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]