Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада вдосконалює Положення про Бюджет участі

08 листопада 2016 року

Міська влада вдосконалює Положення про Бюджет участі

У столиці відбулося друге обговорення проекту нового Положення про Бюджет участі та вдосконалення чинного. Представники секретаріату Київради, депутатських фракцій КМР, апарату КМДА та громадськості напрацьовують нові механізми подачі та розгляду громадських проектів, аби Бюджет участі став дійсно демократичним, інноваційним та ефективним для Києва. Координатором цього процесу став Центр розвитку інновацій НаУКМА, який вже має успішний досвід впровадження у Києві сервісу електронних петицій.

Спершу учасники обговорення окреслили проблеми, які виникають при подачі та розгляді заявок на реалізацію проектів до Бюджету участі:
- відсутність де-юре громадського контролю, механізму авторського контролю та апеляції;
- мала поінформованість громадськості;
- непродуманість механізму співпраці авторів та органів влади на етапі підготовки та реалізації успішних проектів;
- замала автоматизація всього процесу, відсутність допомоги від е-системи авторам у долучені експертів, партнерів та прихильників до доопрацювання та просування проектів, в уникненні конфліктів з подібними проектами, у визначенні місця реалізації, у складанні бюджетів, у налагодженні публічно-контрольованої взаємодії з відповідними представниками розпорядників бюджетних коштів та інших представників влади, які долучені на етапах підготовки та реалізації проекту.

Також громадськість та міська влада дійшли до висновку, що доцільно привертати увагу потенційних авторів проектів до найбільш пріоритетних питань для Києва. Наприклад, шляхом відповідних регулярних соціологічних досліджень та аналізу тем електронних петицій.

Доцільно також продумати механізм долучення позабюджетних та поза-комунальних ресурсів і при цьому уникнути ризиків непрацюючого Закону “Про державно-приватне партнерство”. Врахувати це у формах подачі проектів. Можливо, такі проекти повинні мати перевагу над іншими.

Окрім того, варто продумати формування двох портфелів проектів — великих та малих. Наприклад, на 1 млн грн, чи більше, та на 300 тисяч гривень. Цілком доцільно, аби кожен із них мав різний рівень мінімальної кількості голосів.

Також, за думкою громади, необхідно створити потенційний інструмент громадського контролю, наприклад, тематичні експертні групи.

Нагадаємо, Бюджет участі - важливий інструмент прямої демократії, розвитку самоврядування, залучення мешканців до розвитку свого міста, яка практикується у багатьох містах світу. Ініціатива київської міської влади дозволяє жителям вперше в історії міста самостійно приймати рішення щодо освоєння бюджетних коштів, а саме – 50 мільйонів гривень, та реалізувати ініціативи, спрямовані на покращення благоустрою столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]