Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада закликає киян не купувати первоцвіти та нагадує про штрафи за торгівлю рідкісними рослинами

27 лютого 2023 року, 9:40

Киян закликають не купувати первоцвіти – підсніжники, проліски та інші ранньоквітучі рідкісні рослини, занесені до Червоної книги України. Про це повідомляє Управління екології та природних ресурсів КМДА.

Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 до 3655 грн.

«За останній рік ворог завдав непоправної шкоди навколишньому середовищу України. Сьогодні особливо важливо відповідально ставитися до природи, не бути співучасниками екологічних злочинів. Тому маю величезне прохання до киян та гостей міста: не зривайте та не купуйте первоцвіти. З кожним роком цих рослин стає все менше, і одного дня підсніжники, проліски, сон-трава та інші рідкісні ранньоквітучі рослини можуть просто зникнути. Давайте будемо свідомими і не допустимо цього», – закликав начальник Управління Олександр Возний.   

Первоцвіти належать до рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з яких (підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо) занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Зривання декількох рослин первоцвіту призводить до знищення десятків насінин, які в майбутньому могли б дати нове покоління. Масове знищення ранньовесняних рослин із метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а також загрожує повним їх знищенням.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]