Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Місто наразі не демонтуватиме арку «Свободи українського народу». А простір біля неї отримає нову концепцію

25 квітня 2024 року, 14:19

У столиці не демонтуватимуть одну з візитівок міста – арку «Свободи українського народу», її сенс переосмислено. А простір біля неї отримає нову концепцію. На цьому наголошують у Департаменті культури КМДА.

Як зазначають у Департаменті, після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування арки «Дружби народів» на арку «Свободи українського народу». Радянську скульптуру двох робітників – символ возз’єднання України та росії – демонтували у квітні того ж року.

Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки «Свободи українського народу».

Нині Київ на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів. Загалом представники столичної влади разом із фахівцями профільних інституцій НАН України, Інституту Національної пам’яті та експертами сформували перелік 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, що рекомендували до усунення та/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання таких об’єктів. Із них 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення.

Окрім того, витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки «Свободи українського народу» не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним Силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]