Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

На обліку з приводу онкопатології перебуває майже 110 тисяч містян: на кожні сто осіб із офіційно зареєстрованих у столиці – три мають онкологічне захворювання

03 лютого 2023 року, 17:43

У Києві на обліку з приводу онкопатології перебуває майже 110 тисяч містян. Тобто, в середньому, на кожні сто осіб із офіційно зареєстрованих у столиці – три мають онкологічне захворювання. Про це напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, у 2022 році було виявлено понад 7,5 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень. Це відчутно менше, ніж у минулі роки, коли в столиці нараховувалося до 10 тисяч уперше діагностованих випадків.

«На перший погляд, цифри додають оптимізму, чи не так? Та, на жаль, маю розчарувати. Таке зменшення онкостатистики говорить не про відступ небезпечного захворювання. В даному випадку це свідчить про те, що багато людей (у тому числі, через повномасштабне вторгнення) просто не дійшли до лікаря. А закономірним наслідком невчасної діагностики стане невчасно розпочате лікування зі зменшенням шансів на його успіх» , – зазначила Валентина Гінзбург.

Директорка профільного Департаменту розповіла, що за даними останніх п’яти років найчастіше ракові клітини вражають органи травлення, на другому місті – рак молочної залози, на третьому – рак шкіри. Також часто страждають органи дихання та кровотворна система.

«Я навмисно не стану розповідати про симптоми. Рак – одна з найпідступніших хвороб. Вона може місяцями, роками не давати про себе знати і «об’явитися» тоді, коли лікарі вже безсилі. Також рак може маскуватися під інші захворювання. І навпаки – інші захворювання можуть мати ознаки раку та неабияк налякати. Тож просто раз на рік прийдіть до свого лікаря, порадьтеся, які обстеження саме вам варто зробити, яких лікарів відвідати, яких профілактичних заходів вжити», – зазначила Валентина Гінзбург.

Очільниця Департаменту охорони здоров’я також зазначила, що про певні обстеження чоловіки і жінки мають пам’ятати навіть без нагадувань свого терапевта.

«Для жінок – обов’язково раз на рік гінеколог (огляд, цитологічне дослідження шийки матки та обстеження молочної залози: УЗД або мамографія залежно від віку та інших чинників). Для чоловіків після 45 років – уролог. Адже злоякісні пухлини простати, хоч і не увійшли у трійку найчастіших раків, виявляються досить часто. І чимало вже занедбаних випадків. У 2022 році рак простати було діагностовано у близько 600 чоловіків. А померло від нього у тому ж році близько 300. Ще дуже раджу звертати увагу на будь-які новоутворення, що з’явилися у вас на шкірі, на слизовій. Родимки, маленькі виразки у роті – усе це, на жаль, може мати злоякісну природу», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона додала, що в столиці створені постійні можливості отримання якісної медичної допомоги. Сімейні лікарі, сучасна діагностична та лікувальна бази – все працює для киян навіть в умовах воєнного стану.

«Просто зараз подумайте про те, що необхідно відвідати лікаря і пересвідчитися, чи все у вас добре. А якщо ви свідома людина і вже зробили це нещодавно – відправте до лікаря друга, родича… Рак, як і більшість інших хвороб, добре піддається лікуванню на ранніх стадіях. Будьте здорові, щоб допомагати країні! Збережіть себе для мирного життя!» – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]