Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Навіть в умовах пандемії медична галузь столиці продовжує розвиватися – Валентина Гінзбург (+фото)

05 березня 2021 року, 15:51

Незважаючи на те, що 2020 рік змусив медиків консолідувати свої зусилля та направити їх для боротьби з COVID-19, медицина столиці розвивалася та продовжує розвиватися. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург під час підсумкової колегії Департаменту охорони здоров’я.

Вона озвучила показники позитивної динаміки розвитку галузі. Серед них, наприклад, зменшення малюкової та материнської смертності. Так само помітно зменшуються і показники захворюваності і смертності від туберкульозу та СНІДу. Наприклад, смертність від туберкульозу в столиці вдвічі нижча середнього показника в Україні, а від СНІДу – завдяки активному охопленню хворих киян антиретровірусною терапією – зменшилась у 2020 році на 57%.

«Незважаючи на COVID-19 у Києві ні на один день не зупинялося надання медичної допомоги в інших напрямах. Як і завжди, в повному обсязі на базі Київської міської клінічної лікарні № 2 надавалася допомога хворим з опіками, не зупинялось надання допомоги у Київському онкологічному центрі. Минулого року там пролікували більше ніж 32 тисячі пацієнтів, з них понад 6 тисяч – прооперовано. А у Київському центрі нефрології та діалізу навіть збільшили кількість пролікованих пацієнтів. Якщо у 2019 році гемодіаліз отримали 600 пацієнтів, то у 2020-му – близько 900. В Олександрівській лікарні кардіохірурги оперують із використанням новітніх технологій і навіть уперше провели операції з імплантації механічного серця двом пацієнтам. Тобто надання медичної спеціалізованої допомоги не припинялося попри епідемію», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона підкреслила, що Департамент охорони здоров’я спільно з керівниками медзакладів та медиками провів серйозну роботу щодо протидії COVID-19.

«Сьогодні роботу з організації медичної допомоги хворим на коронавірус регламентують 26 наказів ДОЗ. Ще з березня минулого року розпочалося запровадження важливих кроків. Створення мобільних бригад із тестування, дистанційний моніторинг стану пацієнта, забезпечення рецептами хронічних хворих без необхідності відвідування ними лікаря, організація «гарячих ліній» COVID-19 в усіх КДЦ та ПМСД, організація сортувальних відділень у лікарнях (Київ зробив це першим в країні), створення на базі лікарень власних ПЦР-лабораторій (наразі їх вже 9) тощо. Ми починали з 7 лікарень для хворих на COVID. Наразі в медзакладах перепрофільовано 4653 ліжка. 80% з них забезпечені киснем», – додала директорка Департаменту.

Під час колегії Валентина Гінзбург звернулася до медичних працівників зі словами подяки за їхню роботу.

«Не лише в Україні, в усьому світі, мабуть, немає сьогодні людини, яку б тим чи іншим чином не зачепила пандемія. Проте медичні працівники опинилися на передовій цього фронту, стали головними бійцями. Саме ви, присутні в цій залі сьогодні, кожен із вас, та кожен зі співробітників ваших колективів із перших днів оголошення цієї, не побоюся такого слова, нещадної війни, виборюють у хвороби право на життя та здоров’я людей. Я сердечно дякую вам та прошу передати вашим колективам щиру подяку від керівництва міста і, впевнена, від усіх киян! Дякую!» – сказала Валентина Гінзбург.

Колегія Департаменту охорони здоров'я

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]