Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Неприйняття Київрадою рішення щодо чергового етапу завершення угоди з «Київенерго» може загрожувати надзвичайною ситуацію регіонального масштабу

20 квітня 2018 року, 16:24

Відсутність рішення Київради, що дозволить виконати черговий етап завершення угоди з ПАТ «Київенерго», може спричинити загрозу виникнення надзвичайної ситуації регіонального масштабу. Так, мова йде про необхідність забезпечення ще протягом двох місяців роботи ТЕЦ 5 та ТЕЦ 6 компанією «Київенерго», поки триватиме процес прийняття на баланс комунального підприємства «Київтеплоенерго» об’єктів теплоенергетичного комплексу. Про це йшлося під час засідання комісії КМДА з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Учора під час чергового засідання Київської міської ради рішення так і не було розглянуте, незважаючи на те, що Київський міський голова поінформував депутатів про необхідність невідкладного його розгляду.

Зазначене рішення дозволить забезпечити постачання природного газу на об'єкти теплопостачання та уникнути перебоїв із виробництвом послуг не лише в частині теплового блоку, але в частині електропостачання. Адже київські ТЕЦ працюють за принципом когенерації, виробляючи одночасно теплову та електричну енергію.

Нагадаємо, з травня 2018 року комунальне підприємство «Київтеплоенерго» планує розпочати експлуатацію об’єктів теплоенергетичного комплексу, що за угодою перебувало в управлінні «Київенерго». Ідеться про котельні, теплові пункти, лічильники та інше допоміжне майно. Також на балансі комунального підприємства будуть переведені такі енергетичні об’єкти, як ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 та сміттєспалювальний завод «Енергія».

Експлуатація таких об’єктів передбачає наявність ліцензій та відповідних тарифів, які видаються та затверджуються виключно НКРЕКП. Підприємством «Київтеплоенерго» подано документи на отримання ліцензій до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Комісія із березня поточного року не виконує функцій ліцензування та затвердження тарифів у зв’язку із процесом переобрання більшості членів комісії.

Як вихід із ситуації міська влада ініціювала законопроект № 8095, що надає право комунальному підприємству «Київтеплоенерго» користуватися тарифами «Київенерго», зважаючи на те, що підприємство отримує на баланс не окремі об’єкти, а весь цілісний майновий комплекс. Документ підготовлено та підтримано у комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, однак він досі не прийнятий Верховною Радою України.

Враховуючи усі ці фактори та тривалий процес фактичної передачі майна міської громади на баланс «Київтеплоенерго», представники КМДА розробили проект рішення, згідно з яким «Київенерго» ще протягом двох місяців забезпечує роботу ТЕЦ, сміттєспалювального заводу «Енергія» та інших об’єктів. Це дозволить уникнути загрози надзвичайної ситуації регіонального масштабу, до якого може призвести зупинка двох найбільших у країні ТЕЦ, що забезпечують теплом 50% і гарячої водою 80% споживачів Києва, а також є частиною єдиної енергосистеми України.

Довідково.

20 червня 2017 року Київрада прийняла про припинення Угоди щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу м. Києва від 27.09.2001, укладеної між Київською міською державною адміністрацією та Акціонерною енергопостачальною компанією «Київенерго». Розпорядженням КМДА від 3 травня 2017 року №515 утворена робоча група з питань опрацювання проекту рішення про припинення угоди.

Проведений технічний, фінансовий та правовий аудит взаємовідносин міста та ПАТ «Київенерго». Аудит виконувала одна із найбільших у світі міжнародних компаній, що надає професійні аудиторські послуги, та одна з компаній «Великої четвірки» «Ernst&Young Global Limited».

Визначено актуальний перелік майна комунальної власності територіальної громади Києва 90 тисяч інвентарних об’єктів.

Створено та випробувано протягом минулого опалювального сезону комунальне підприємство «Київтеплоенерго». Проводяться процедури закупівлі техніки, необхідної для функціонування теплоенергетичного комплексу Києва. Спільно із профспілкою та колективом ПАТ «Київенерго» розпочато процес переведення персоналу у штат КП «Київтеплоенерго».

Створено мережу центрів для обслуговування майбутніх абонентів КП «Київтеплоенерго».

Проводиться спільна із Міністерством палива та енергетики, НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок», підготовча робота, щодо входження КП «Київтеплоенерго» в область діяльності з виробництва електроенергії. Проведено підготовчу роботу по укладанню угод (після передачі майна) з НАК «Нафтогаз», «Укртрансгаз», «Київгаз» та іншими постачальниками.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]