Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Новий регіональний план управління відходами у Києві буде комплексним та базуватиметься на європейських практиках – Петро Пантелеєв (+фото, відео)

01 жовтня 2019 року, 14:19

Київ матиме власний регіональний план управління відходами, що відображатиме всі проблемні аспекти поводження з відходами та дорожню карту для їх вирішення. Столиця має вирішити питання застарілих технологій та інфраструктури, створивши умови для збільшення обсягів сортування й переробки сміття. Про це за результатами Першого муніципального форуму з питань поводження із побутовими відходами Waste Forum Kyiv 2019 заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, що форум об’єднав більше 20 спікерів, зокрема з Польщі, Литви, Франції, Німеччини, а також понад 200 учасників з усієї України. Його організаторами виступили Київська міська державна адміністрація та комунальне підприємство «Київкомунсервіс».

Петро Пантелеєв зауважив, що вирішити проблеми, що накопичувались десятиліттями, можна лише за умови виваженого комплексного підходу.

«Ситуативні чи локальні рішення – не спрацюють. Закриття полігону можливе лише за умови гідної екологічної альтернативи, створення переробного заводу необхідно здійснювати, розвиваючи паралельно систему роздільного збору. Саме ці аспекти і будуть враховані в новому регіональному плані», – пояснив він.

Петро Пантелеєв також зазначив, що необхідні законодавчі зміни. Скасування податку на додану вартість на вторинну сировину, що поступово налагоджуватиме економіку роздільного збору. Збільшення податку на захоронення відходів, адже це застарілий та неефективний метод, що негативно впливає на навколишнє середовище. Екологічний податок має спрямовуватися на рівень громад. Запровадження фінансової відповідальності виробників тари й упаковки. Гарантії інвесторам із переробки сміття від муніципалітетів», – повідомив заступник голови КМДА.

Нагадаємо, що Перший муніципальний форум Waste Forum Kyiv 2019 відбувся 30 вересня у НСК «Олімпійський» та складався з чотирьох панелей: національна реформа у сфері поводження з відходами, регіональні та місцеві плани управління відходами; сучасні підходи до переробки відходів; інфраструктура збирання та вивезення відходів; роздільний збір вторинної сировини та розширена відповідальність виробників тари і упаковки та сучасні підходи до захоронення відходів.

Із матеріалами форуму можна ознайомитись на сайті: https://www.wasteforum.kyiv.ua/.

Waste Forum Kyiv 2019

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]